Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Malebná rakouská vesnička měla turistů nad hlavu. Teď touží po jejich návratu

Autor: ČTK - 
7. května 2020
08:25

Malá rakouská vesnička u jezera, která musela kvůli své malebnosti omezovat příliv turistů, nyní touží, aby se návštěvníci do jejích prázdných uliček vrátili. Hornorakouskou obec Hallstatt, která má jen asi 780 obyvatel, loni podle odhadu navštívil milion jednodenních návštěvníků. Pandemie covidu-19 ale mezinárodní cestovní ruch zastavila.

Hallstatt se tak stejně jako řada dalších míst v Evropě, které dusil masový turismus, ocitl bez návštěvníků, napsala agentura Reuters. Většina turistů přijížděla v autobusech a zastavila se, aby se pokochala pohledem na místa, která se v Asii proslavila především díky jihokorejskému seriálu, jenž se zde natáčel, či replice vesničky, kterou vytvořili v Číně.

Hallstatt, který leží východně od Salcburku v krajině hor a jezer známé jako Solná komora, v minulosti často přitahoval pozornost médií. Snažil se totiž omezit počet autobusů, které se v obci jen zastavují, a pokoušel se vydělat na jednodenních návštěvnících, například zavedením poplatku ve výši jednoho eura za použití toalet.

Nyní Hallstatt přemýšlí nad tím, kdy se zase bude s tímto problémem potýkat. „Donedávna toho bylo skutečně příliš a lidé to tak vnímali, považovali to za prokletí,“ říká hallstattský starosta Alexander Scheutz.

Obec na turistech závisí z 95 procent

Rakousko na šíření koronaviru reagovalo relativně brzy, uzavřelo restaurace, bary, obchody se zbytným zbožím, muzea a další veřejná místa. To mu pomohlo zploštit epidemickou křivku. Nyní vláda postupně omezení uvolňuje. Začala s obchody s potřebami pro kutily a zahrádkáře a menšími obchody. Následně se otevřely i větší obchody a nákupní centra. Restaurace a kavárny ale zahájí provoz až 15. května, až 29. května budou následovat hotely. Hranice zůstávají uzavřené. Pro rakouské hospodářství je přitom cestovní ruch velmi důležitý.

„My v Hallstattu samozřejmě z 95 procent závisíme na zahraničních hostech... z Asie, z Ameriky, z Anglie a z okolních evropských zemí,“ říká Markus-Paul Derbl, který vlastní v obci restauraci, obchod se suvenýry a další podniky. „Pokud zůstanou hranice uzavřené, bude to velmi, velmi složité udržet dobře fungující podnikání,“ dodává.

„Léto bude velmi smutné“

Kancléř Sebastian Kurz před časem řekl, že doufá, že se hranice s Německem, odkud do Rakouska přijíždí nejvíce zahraničních turistů, otevřou brzy. Německo ale ke Kurzově nápadu zůstává chladné. Není přitom pravděpodobné, že by jen Němci mohli zaplnit prázdné kapacity v hallstattských hotelech, které loni evidovaly 145 000 přenocování.

„Je to asi dost beznadějné, ale myslím, že máme dobré jméno a jsme známí, a samozřejmě budeme rádi, když k nám přijedou hosté z Německa,“ říká starosta Scheutz. „Pokud bych si měl tipnout, bude léto velmi smutné, bude špatné, jsem ale optimista - krajina je tu krásná, jsme na seznamu UNESCO a lidé jsou tu srdeční,“ dodává.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa