Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V neděli je Den matek. Mezi dárky budou květiny, čokoláda i kosmetika, wellness spíš ne

Autor: ČTK - 
8. května 2020
16:40

Lidé ke Dni matek podle obchodníků kupují především květiny, řezané i v květináči. Prodejny Tesco ale letos kvůli koronaviru zaznamenávají u květin nižší prodeje. Oblíbeným zbožím k tomuto svátku jsou dále čokolády, bonboniéry, někteří potomci matky obdarovávají také vínem či kosmetikou. Kvůli epidemii je podle Slevomatu letos menší zájem o večeře, masáže a wellness. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci.

Útraty na Den matek, který bude v neděli 10. května, jsou podle ředitele portálu Slevomat Ladislava Veselého ve srovnání s Vánocemi nebo Valentýnem skromnější, současně jsou ale výraznější než v běžné dny.

„Letošní nárůst prodejů je necelých deset procent. Nejvíce se prodávají šperky, kosmetické procedury a nejrůznější delikatesy a sladkosti,“ uvedl. Srovnání s dalšími svátky pro ČTK udělalo také Tesco. „Co se týká květin, nejvíce se jich prodá na Mezinárodní den žen, následuje Den matek a až na třetím místě je Valentýn. V době epidemie koronaviru ale platí, že prodeje květin poklesly,“ řekl mluvčí společnosti Václav Koukolíček.

Bonboniéry i tabulkové čokolády jsou stálicemi

Obchodníci ke Dni matek tradičně připravili speciální nabídky. „Letos věnujeme Dni matek dvě strany letáku s výběrem sortimentu za zvýhodněnou cenu. Vedle sladkostí a oblíbených pochutin jsou to velmi oblíbené dárkové předměty, některé i s poděkováním maminkám,“ řekla mluvčí Globusu Lutfia Volfová.

Tipy na dárky připravil také Albert. „Naši zákazníci pro svoje maminky tradičně nakupují zejména bonboniéry a tabulkové čokolády. Zvýšené prodeje u těchto položek evidujeme zejména den předem, ale i přímo na Den matek. Stálicí ve svátečním sortimentu jsou také květiny, a to především řezané, ale i hrnkové,“ řekl manažer prodejen David Šátek.

Den matek zákazníkům připomínají rovněž obchody Manufaktura. Letos jich je ale kvůli vládním opatřením většina zavřená, kampaň byla proto přesunuta na e-shop, kde vznikla ke svátku zvláštní kategorie.

„Zákazník může mamince poslat balíček rovnou domů, nabízíme možnost vložit věnovací kartičku do objednávky zdarma. Nejoblíbenější jsou dárkové balíčky s našimi bestsellery - něžnou sedmikráskovou kosmetikou a novou limitovanou edicí Jahoda & Bezový květ,“ uvedla marketingová ředitelka firmy Český národní podnik Barbora Kadičová.

Den matek se v České republice slaví vždy druhou květnovou neděli.

Video  Dílnička: Přáníčko ke Dni matek se srdíčky udělá radost.  - Martin Mol/Maminka.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi