Neděle v Česku byla zatím oblačná až polojasná. Po obědě ale od jihozápadu dorazil déšť, který místy doprovází i bouřky. Teploty mají být podle meteorologů přitom ještě vysoké - vystoupí na 22 až 26 °C, na jihu Moravy až na 28 °C.

Sledujte příchod deště a bouřek na radaru Blesku

Numerické modely stále upřesňují pondělní přechod studené fronty. Zatímco minulý týden to vypadalo na její příchod od severozápadu hned v ranních hodinách, nyní numerické modely předpokládají její příchod v poledne.

Studená fronta přinese velké teplotní rozdíly v denních teplotách – ve 14 hod bude v severozápadní části území 8 až 14 °C, ve východních Čechách 23 °C a na Moravě a ve Slezsku až 25 °C. Během odpoledních hodin se bude výrazně ochlazovat od severozápadu – večer to budou na Karlovarsku teploty jen na 0 °C, v Praze na 6 °C a Moravě a ve Slezsku kolem 15 °C.

Fronta přinese vydatné srážky, i sněhové

Na frontě očekáváme místy i vydatný déšť, který se ve večerních hodinách začne od západu měnit od 500 m v déšť se sněhem nebo sněžení. Během noci na úterý hranice sněžení bude klesat i do nížin. V úterý ráno tak očekáváme, že od vyšších poloh může ležet 10 až 15 cm mokrého sněhu, v nižších polohách v Čechách do 3 cm sněhu, který bude rychle odtávat. Celkově ale na studené frontě spadne na celém území přes 10 mm, místy až 30 mm srážek.

Na frontě bude zesilovat vítr – s nárazy musíme počítat o rychlosti do 75 km/h a v kombinaci se sněžením může docházet ke snížení dohlednosti.

Arktický vzduch srazí ranní minima pod bod mrazu

Úterní a středeční ranní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 0 °C, místy až na -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí v úterý na 8 až 12 °C, ve středu na 14 °C. Také čtvrteční ranní minima mohou ojediněle klesat až ke -2 °C, nejvyšší odpolední teploty se zastaví do 15 °C. Dvaceti stupňů se zřejmě dotkneme až v závěru týdne. Výrazné ochlazení přijde akorát na tzv. Ledové muže Pankráce, Serváce a Bonifáce. Tato pranostika se často objevuje v kronikách z 19. století, to se podle statistik vyskytovaly ledoví muži s pravděpodobností 55 až 65 % (v 21. století je výskyt pravděpodobný z 30 %). Právě v polovině května jsou mrazíky velmi nebezpečné pro zemědělské plodiny a mohou výrazně ovlivnit následující úrodu, zejména pak ovoce a zeleniny.

Teplotní skoky jsou v květnu obvyklé

Ani takto výrazné ochlazení není v první květnové polovině nic neobvyklého a vždy je spojeno se studeným severním nebo severovýchodním prouděním – také vloni jsme se v období Ledových mužů setkávali s teplotami do 12 °C, výrazný propad teplot přinesly i roky 2005, 1996 a 1995. Stejně tak datum posledního sněžení v nížinách ve statistikách najdeme až na konci května.  

Zajímavosti o počasí sledujte také na https://www.instagram.com/dagmar.honsova/ 

Fotogalerie
54 fotografií