Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejstarší muž světa (116) přežil španělskou chřipku: Na pandemii koronaviru ho štve, že si nemůže koupit cigarety

Autor: rc - 
15. května 2020
05:40

Fredie Blom pocházející z jihoafrického města Adelaide už zažil mnohé. Ve čtrnácti letech během epidemie španělské chřipky přišel o svou sestru a nyní sleduje, jak svět čelí další smrtící nákaze – pandemii koronaviru. Blom, kterému je už 116 let, však tvrdí, že nejhorší na pandemii je, že si nemůže koupit cigarety! 

Epidemie španělské chřipky byla jednou z nejhorších epidemií v dějinách. Jen v Jihoafrické republice jí podlehlo 300 tisíc lidí a mezi oběťmi byla i sestra Fredieho Bloma, který se narodil v Adelaide v roce 1904. Bylo mu čtrnáct let, když viděl svou sestru umírat. Tehdy přespával v seníku mimo dům, aby se také nenakazil. Epidemii španělské chřipky přežil a nyní, víc jak sto let poté, zažívá pandemii koronaviru.

Je mu již 116 let a je tak neoficiálně nejstarším člověkem na světě. V Guinnesově knize rekordů je jako nejstarší člověk zapsán Brit Bob Weighton, který je však o čtyři roky mladší.

Fredie nedokáže pochopit restrikce, které jihoafrické úřady zavádějí kvůli pandemii. „Neví, co dělá,“ řekl pro britský deník Daily Mail na adresu jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphoseho. 

Ovšem na oslavu požehnaného věku si nemohl dopřát svou největší radost. Jihoafrické úřady uvalily zákaz na prodej cigaret a cigareta je jeho potěšením. „Žiji tak dlouho kvůli boží milosti,“ uvedl s tím, že celý život žije v Jihoafrické republice na farmě s šestaosmdesátiletou manželkou Jeanette, kterou si získal díky svému tanečnímu nadání. Fredie nemá své vlastní děti, ovšem osvojil si dvě děti své manželky, které měla z předchozího manželství. „Udělal pro nás všechno,“ uvedla vnučka Jasmien Toerien (38), dcera Jeanette a adoptivní dcera Fredieho.

laco ( 15. května 2020 06:48 )

ten pán nemá 116 rokov.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa