Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Musela pít vlastní moč: Novinářka si po pádu v poušti rozlámala pánev, ve vedru málem zemřela

Autor: jžk - 
14. května 2020
20:59

Spisovatelka a novinářka Claire Nelsonová (37) se se svými čtenáři podělila o zážitek, kdy se sama vydala do kalifornské pouště. Při pádu si ale zlomila pánev, a tak zůstala ležet po čtyři dny napospas osudu uprostřed písečných dun, aniž by měla možnost se ochránit před zničujícím horkem.

Claire Nelsonová je novinářka se sídlem v Londýně, do kterého se přestěhovala v roce 2005 z rodného Nového Zélandu. V Anglii ale žila jen do roku 2017, kdy ji únavná práce a osamělost dohnaly k depresím. Podala proto v novinách výpověď a rozhodla se žít v Kanadě, kde mohla procestovat nádhernou divokou přírodu a vyčistit si mysl.

O pár měsíců později ji přátelé pozvali do národního parku Joshua Tree v jihovýchodní Kalifornii a ona nadšeně pozvání přijala. Byla zrovna sezóna chřestýšů a teploty se v těch dnech často vyšplhaly ke 40 stupňům, Claire se ale rozhodla využít nově nabytého sebevědomí.

22. května se vydala na túru do pouště, jejíž původně plánovaná trasa měla mít kolem 11 kilometrů, která ji měla zavést k oáze palem. Procházka vyschlou krajinou měla trvat 4 hodiny. Jenže kvůli jednomu neopatrnému kroku, kdy z hromady balvanů spadla asi sedm a půl metru na tvrdou zem, se z nevinného výšlapu stal boj o život.

Kvůli roztříštěné pánevní kosti se nemohla novinářka pořádně pohnout, natož aby se dostala zpátky. „Zpanikařila jsem, byla jsem příliš daleko na to, abych chytla telefonní signál, nikomu jsem předem neřekla, kam jdu. Podle mapy v mobilu jsem zjistila, že se mi podařilo sejít ze stezky a na kilometr se vzdálit,“ popisuje prvotní šok Nelsonová.

Uvědomila si, že je nejspíš odsouzená k smrti na poušti, ale myšlenky na rodinu ji donutily to nevzdávat. Pomocí turistické hole si na nohy mazala opalovací krém, postavila si improvizovaný přístřešek ze sáčku, ale horko bylo neúnosné. Měla takovou žízeň, že ji to donutilo sbírat svou moč do nádobky od léků a pít ji, aby se alespoň částečně hydratovala. V noci trnula při každém zvuku, který mohl znamenat nebezpečí v podobě jedovatých hadů.

Po čtyřech dnech, kdy už byla s myšlenkou smrti smířená, ji našel záchranný vrtulník, který ji přepravil do nemocnice v Palm Springs, kde za ní přispěchala její matka. 11. června se na invalidním vozíku vrátila do Toronta, než se v srpnu přestěhovala zpátky na Nový Zéland k rodině, která se o ni starala.

Claire se musela naučit znovu chodit, na nohy se postavila po šesti měsících intenzivních rehabilitací. „Po nehodě jsem změnila pohled na život,“ říká Nelsonová, která o svém zážitku mezi životem a smrtí napsala knihu, která nese titul Věci, které mě naučil pád. „Uvědomila jsem si, že jsem kolem sebe stavěla bariéry, protože jsem se cítila zranitelná, ale to mě odřezávalo od lidí. Pochopila jsem, že je čas se otevřít a nechat lidi vstoupit,“ dodává.

V lednu 2019 se spisovatelka vrátila s přáteli na místo, kde se nehoda stala, a dokončila svou cestu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi