Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tropičtí komáři přenášející horečku dengue míří do Evropy, varuje studie. Místy už tu jsou

Autor: Mii - 
12. května 2020
05:20

Komáři, kteří přenášejí smrtelné nemoci jako horečku dengue, žlutou zimnici nebo virus zika, budou do roku 2030 na jihu Evropy zcela běžní. Tvrdí to studie Královské univerzity v Londýně a Univerzity Tel Aviv, podle které je viníkem stále teplejší podnebí. Lidé by na komáry mohli pravidelně narážet v dovolenkových rájích, jako je Řecko nebo Španělsko. Místy se již nebezpeční komáři v Evropě dokonce objevují.

Řeč je o komáru tropickém, někdy známém také jako egyptský. Je to druh, který pochází z Afriky a postupně se rozšířil do subtropických a dalších tropických oblastí světa. Domácím obyvatelem je tak například v Jižní Americe či Austrálii. Poznáte jej podle toho, že po celém těle má bílé tečky.

Hlavní nebezpečí komára tropického spočívá v tom, že přenáší viry hemoragických neboli krvácivých horeček. Sem spadají mimo jiné žlutá zimnice, horečka dengue nebo virus zika, jedná se o mimořádně nebezpečné nemoci ohrožující život. V Evropě dosud tyto choroby problém nebyly, ale s příchodem komárů tropických by mohly být.

Ten je přitom velice reálný. Podle studie komáři postupně míří více na sever, láká je k tomu měnící se klima a narušení klasických dešťových období v jejich přirozeném prostředí. Na jihu Evropy by se tak trvale mohli usídlit do roku 2030 a postupovat budou i v USA a Číně, kde se v posledních letech také začali objevovat.

Model šíření komárů, se kterým pracovaly obě univerzity, počítal se stavem, že se skleníkové emise budou zvedat tempem jako doposud. Vytvořily ale i variantu, co by se stalo, pokud by se emise podařilo zpomalit. Z té vyplynulo, že pokud by svět dosáhl svých udržitelných cílů, termín 2030 by se mohl posunout.

„Tato práce pomáhá odhalit, co se stane z dlouhodobého hlediska, pokud se teď nepodaří snížit emise skleníkových plynů. Výsledky ukazují, že tento druh komárů bude s největší pravděpodobností velmi benefitovat z klimatických změn po celém světě. Ale zároveň se planeta začíná pohybovat směrem k udržitelnosti. Předpovídáme, že značné snížení emisí pomůže šíření komárů zastavit,“ komentoval studii jeden z jejích autorů Kris Murray.

Česko řeší především komáry tygrované

Pokud by se splnil černý scénář, komáři tropičtí by v roce 2030 mohli zdomácnět například v Řecku nebo Španělsku. Do Evropy se již navíc několikrát podívali. Dřívější zpráva Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu konstatovala, že pravidelně se vyskytují například na Madeiře, kde v roce 2012 způsobili epidemii horečky dengue, při které onemocnělo 2000 osob.

Dále byli pozorováni na jihovýchodě Ruska, jihovýchodním pobřeží Černého moře a v Nizozemí. V první polovině minulého století se dokonce vyskytovali i v Londýně a dalších velkých přístavech, ale zde nakonec vymizeli. Dosud není přesně jasné, jak k tomu došlo.

Česko se zatím nachází příliš hluboko v mírném pásmu, aby se sem komáři tropičtí přesunuli. Pokud by se však v některé z evropských zemích rozšířily hemoragické horečky, riziko by se dotklo i jeho. Řeší navíc jiný problém – komáry tygrované, další tropický druh bodavého hmyzu schopný přenášet nemoci.

Komáři tygrovaní se již ojediněle usadili na Břeclavsku na Moravě a rovněž dokážou přenášet horečku dengue, žlutou zimnici a spekuluje se, že i virus zika. Častí jsou již například ve Francii.

sakajeva ( 12. května 2020 08:54 )

Jestli tady už nějací jsou, tak dneska docela určitě zmrznou.

PPP150W ( 12. května 2020 07:41 )

Pak je tady ještě druh komárů třešňových. Ti se před nedávnem usadili ve vládě a přenášejí rudou horečku. Povzbudivé je, že jejich populace stárne nicméně ANO, může mutovat do latentních forem, veřejností těžko rozpoznatelných. Infekce se podepsala i v těch nejvyšších kruzích. Jejím příznakem je nepochopitelná servilnost a příklon k podobně nakaženým asijským poddruhem, který na tomto kontinentu již zdomácněl a nedaří se ho vyhubit.

brano34 ( 12. května 2020 05:54 )

Kdo půjde k podzimním volbám, když zemřeme na koronavirus a horeču dengue?
Krajsko-zastupitelské a parlamentní volební šílenství začíná už nyní...

Zobrazit celou diskusi