Zelené pláně na Pustevnách se během nočního příchodu studené fronty zahalily do bíla. „Stává se, že ještě v květnu v Beskydech nasněží, ale taková prudká změna tady nebyla už mnoho let. Alespoň já si to nevybavuji, a to jsem místní,“ řekla Marie, která pracuje v místním obchůdku se suvenýry.

Zatímco v pondělní dopoledne dosáhly teploty ve středisku takřka letních 23 °C, v úterý na svátek prvního ledového muže - Pankráce už klesly na -2°C! „Radím lidem, ať nepodceňují počasí na horách. Mnozí si řeknou, že jsou to „jen“ Pustevny a pak se diví, že vymrznou už na lanovce,“ usmála se Marie Stráníková.

Mínus šest na Lysé hoře

V Moravskoslezském kraji v noci na dnešek mrzlo a ve vyšších polohách i sněžilo. Nejchladněji bylo na Lysé hoře v Beskydech na Frýdecko-Místecku, kde meteorologové naměřili minus 5,7 stupně Celsia. Mráz navíc meteorologové očekávají i v noci na středu.

Výrazné ochlazení postihlo celou republiku. V noci na dnešek se v Česku po předchozích teplých dnech ochladilo až o 20 stupňů. Nejchladněji bylo na Luční boudě v Krkonoších, kde rtuť klesla až na minus sedm stupňů. Mrzlo i v nižších polohách, zejména na západě Čech.