Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Naprostá pitomost.“ Britové „kouzlí“ s počty mrtvých. Podle statistiků jich je mnohem víc

Autor: ČTK - 
12. května 2020
13:15

Britský statistický úřad ONS ve středu oznámil, že k 1. květnu v Anglii a Walesu eviduje 34 978 úmrtí spojovaných s covidem-19. Podle agentury Reuters to při započítání dříve zveřejněných dat ze Skotska a Severního Irska znamená, že epidemie koronaviru měla v Británii už 3. května více než 38 000 potvrzených či pravděpodobných obětí. Oficiální bilance se dostala nad 30 000 mrtvých až minulý týden těsně poté, co se stala nejvyšší v Evropě.

Polemiky kolem počtu úmrtí hlášeného vládou v Británii trvají už řadu týdnů, neboť ministerstvo zdravotnictví dlouho oznamovalo pouze případy z nemocnic. Na konci dubna přístup změnilo a v oficiální statistice už figurují i úmrtí nakažených v domovech důchodců a v domácnostech.

Komentátoři ale vzhledem k rezervám ve stopování nákazy považují za směrodatný spíše rozdíl celkového počtu úmrtí v zemi oproti průměru z minulých roků. Ten nasvědčuje tomu, že kvůli epidemii už zemřelo přes 50 000 obyvatel.

Téměř 2500 mrtvých za poslední dubnový týden

Statistika ONS vychází z informací uvedených na úmrtních listech a zahrnuje i případy, u nichž diagnóza covidu-19 nebyla laboratorně potvrzena. V týdnu končícím 1. květnem podle statistiků nastalo 2423 úmrtí spojovaných s nemocí způsobovanou virem SARS-CoV-2, za předchozí týden jich evidovali bezmála 2800.

Britské ministerstvo zdravotnictví v pondělí večer hlásilo, že po pozitivním testu na koronavirus umřelo už 32 065 lidí. Oficiální bilance zůstává nejhorší v Evropě, to ovšem neplatí při zohlednění počtu obyvatel.

Například statistik z Cambridgeské univerzity David Spiegelhalter srovnávání čísel z nejhůře zasažených zemí o víkendu vzhledem k odlišným souvislostem označil za „naprostou pitomost“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa