Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman svolil ke schůzce o okolnostech Kuberovy smrti. Vystrčila přijme v úterý

Autor: ČTK - 
12. května 2020
21:35

Prezident Miloš Zeman se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) sejde příští týden v úterý. ČTK o tom dnes večer informovala tisková tajemnice horní komory Sue Nguyen. Tématem má být mimo jiné dopis s razítkem čínského velvyslanectví, jehož autoři varovali Vystrčilova předchůdce Jaroslava Kuberu (ODS) před možnými důsledky jeho cesty na Tchaj-wan, který Čína považuje za svou součást. Kubera dostal dopis během lednového setkání s prezidentem na Pražském hradě.

Zeman v pondělním rozhovoru s ČTK řekl, že záležitost kolem dokumentu je „nafouknutá bublina hodná bulvárních novinářů, ale nehodná politiků“. Vystrčil nechtěl před schůzkou prezidentovo mínění ohledně dopisu hodnotit. Již dříve označil dopis za výhrůžný a od Zemana od poloviny března požadoval vysvětlení okolností vzniku dokumentu i předání svému zesnulému předchůdci. „Tady není co vysvětlovat,“ uvedl v pondělí prezident.

Čínské velvyslanectví podle dřívějších informací Aktuálně.cz předalo v lednu Hradu dopis, kde pohrozilo trestem Kuberovi i českým firmám v Číně, pokud se uskuteční jeho plánovaná návštěva Tchaj-wanu. Podle informací Deníku N požádal o vypracování dopisu čínské velvyslanectví prezidentův kancléř Vratislav Mynář s cílem zjistit, jak bude Čína reagovat. Mynář informaci Deníku N již dříve popřel. Dokument z čínského velvyslanectví byl nalezen v Kuberově pozůstalosti.

Proti Kuberově cestě na Tchaj-wan v čele mise s podnikateli se postavili kromě Zemana i vládní činitelé či předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Zejména opoziční činitelé naopak poukazovali na tchajwanské investice v Česku a potřebu podpory vzájemných vztahů.

AVATAR ( 13. května 2020 09:02 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa