Během pracovního týdne počasí v Česku ovlivňovalo frontální rozhraní, které přinášelo místy i vydatné srážky se srážkovými úhrny kolem 20 mm a v kombinaci s arktickým prouděním byly průměrné denní teploty až o 10 °C podprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem.

O víkendu ale počasí v Česku začne ovlivňovat oblast vysokého tlaku vzduchu, která slibuje slunečné počasí a nárůst teplot vzduchu. V neděli v odpoledních maximech naměříme až 22 °C. Jen sobotní ráno přinese v ranních minimech při jasné obloze jen -1 °C a v horských oblastech bude až -6°C. Po ránu také pozor na četné mlhy, které budou snižovat dohlednost. Hned po víkendu ale bude oblačnosti opět přibývat a teploty půjdou pozvolna dolů.

Ještě během pátečního dne, bude počasí u nás pod vlivem vlnícího se frontálního rozhraní, které rozdělí Česko na zatažený a deštivý jihovýchod a jih a polojasný až oblačný severozápad území. Na vrcholcích Šumavy půjde opět o déšť se sněhem nebo sněžení. Noční teploty budou klesat na 8 až 4 °C, ojediněle na západě území bude při malé oblačnosti jen nula.

Nejvyšší denní teploty vystoupí na 11 až 15 °C, na jihovýchodě při dešti to budou teploty jen kolem 8 °C.  Vát bude slabý severovýchodní vítr o rychlosti do 15 km/h. V kalendáři najdeme Žofii, což je kuchařka Ledových mužů, které podle pranostiky ukončuje studený charakter počasí a přináší déšť.

Slunečný víkend přinese návrat jara

Během víkendu bude počasí u nás pod vlivem výběžku vyššího tlaku vzduchu, který slibuje převážně slunečné počasí. V sobotu bude polojasno, během dne na horách přechodně až oblačno. Noční teploty budou klesat na 7 až 3 °C, místy až k -1 °C.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) informuje, že tento noční pokles může vést k poškození vegetace, zejména zeleniny, vinné révy a kvetoucích ovocných stromů. Vydal proto varování, které se týká Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje. V Jihomoravském kraji platí upozornění na možný mráz pro okresy Blansko, Boskovice, Tišnov a Vyškov. V Čechách hrozí noční mrazíky na Vysočině, v Královéhradeckém kraji, východní polovině Pardubického kraje a také v Karlovarském kraji.

V sobotu nejvyšší denní teploty vystoupí na 14 až 18 °C. Vát bude slabý severozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h. Další nárůst teplot vzduchu přinese neděle – při jasné až polojasné obloze naměříme 18 až 22 °C. Ranní teploty se budou zastavovat na 6 až 2 °C. Vát bude slabý jihovýchodní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Zatímco v pondělní dopoledne dosáhly teploty ve středisku takřka letních 23 °C, v úterý už klesly na -2°C!
Autor: Foto Blesk - Michal Charbulák

Nový týden ve znamení přeháněk

V novém týdnu bude oblast vysokého tlaku slábnout a oblačnosti tak bude přibývat – občas se budou vyskytovat dešťové přeháňky. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat blízko dvaceti stupňů – nejčastěji v intervalu od 15 do 21 °C. Nejnižší ranní teploty už ale budou zůstávat nejčastěji mezi 8 až 3 °C.    

Aktivita klíšťat půjde nahoru

Díky ochlazení jsme se během týdne setkávali se středně vysokou aktivitou klíšťat, během víkendu ale poroste a očekáváme vysoké riziko. Při pobytu v přírodě použijte repelent a na místě je také prohlídka těla po příchodu domů.

V Řecku a Turecku se budou o víkendu teploty šplhat až na 40 °C. 

Výrazný nárůst teplot vzduchu o víkendu očekávají ve východním Středomoří – na jihu Řecka a Turecka se budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat mezi 35 až 40 °C. Naopak západ Středomoří zůstává chladnější – ve Španělsku a Portugalsku se budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat nejčastěji do 23 °C.

Zajímavosti o počasí sledujte také na https://www.instagram.com/dagmar.honsova/ a facebook https://www.facebook.com/DasaHonsova.

Fotogalerie
46 fotografií