Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

U exšéfa státních rezerv prošetřují korupci. Našli mrtvolu muže, který mu prodal byty

Autor: ČTK, simao - 
14. května 2020
13:00

Slovensko řeší údajný korupční skandál, který se točí kolem odvolaného šéfa Správy státních hmotných rezerv Kajetána Kičury. Toho sesadila z křesla nová vláda Igora Matoviče, Kičura je ve vazbě a čelí podezření z korupce. Řeší se přitom i nákup bytů pod cenou, které měl koupit v lukrativní části Bratislavy jeho 20letý syn. Prý za peníze svých rodičů. Muže, který Kičurovi byty prodal, navíc nyní podle Pluska.sk našli mrtvého.

Bývalý šéf slovenské Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Kajetán Kičura je podezřelý mj. z toho, že v minulosti bral úplatky za zakázky pro nyní polostátní zbrojařskou firmu ZVS Holding, která od roku 2015 patří do skupiny Czechoslovak Group (CSG).

Kičuru i někdejšího ředitele ZVS Holding Miroslava Solavu slovenští kriminalisté zadrželi a následně obvinili, uvedl již dříve Denník N.

Podle deníku úplatky, které Kičurovi prý dával Solava, byly vykazovány jako splátky fingované půjčky. Peníze skončily údajně na bankovním účtu Kičurova otce, celkově šlo v letech 2012 až 2018 údajně o 220.680 eur (šest milionů korun). Kromě korupce je Kičura podezřelý i z praní špinavých peněz, obviněný nekalé jednání popřel.

Kičuru do funkce uvedl tehdejší premiér Robert Fico. Kauza se má týkat zakázek v hodnotě zhruba 2,6 milionu eur (71,5 milionu korun). Většinou šlo o speciální vojenský materiál, který SSHR pod vedením Kičury nakupovala.

Pochyby nad zakázkami u ochranných pomůcek

Kičuru odvolala z čela SSHR nová vláda Igora Matoviče krátce po svém březnovém nástupu do úřadu. Učinila tak v reakci na kontroverzní nákupy ochranných pomůcek v souvislosti s pandemií choroby covid-19, které instituce v čele s Kičurou realizovala.

Podle Denníku N Kičura po odvolání z funkce předsedy SSHR poslal úplatky na účet nejmenované zahraniční společnosti s tím, že jde o vrácení půjčky.

Bývalý šéf Správy státních hmotných rezerv (SSHR) na Slovensku Kajetán Kičura je prošetřován kvůli údajné korupci i podezřelému nákupu dvou bytů. Bývalý šéf Správy státních hmotných rezerv (SSHR) na Slovensku Kajetán Kičura je prošetřován kvůli údajné korupci i podezřelému nákupu dvou bytů. | Profimedia.cz

Kičura se loni neúspěšně ucházel o funkci ústavního soudce, do které ho navrhl poslanec tehdy nejsilnější vládní strany Směr-SD.

Prodal byty Kičurovi. Svědka našli mrtvého

Slovenská média v březnu informovala, že dvacetiletý syn Kičury koupil v lukrativní části Bratislavy dva byty za nižší než tržní cenu. Kičura tehdy tvrdil, že koupi financoval on sám spolu s chotí.

Pluska.sk dnes s odvoláním na zjištění televize Markíza uvedla, že Jána Hečku, který byty Kičurovi prodal, našli mrtvého na jeho chatě, byl přitom důležitým svědkem v celém případu.

Michal nobl ( 14. května 2020 18:06 )

Neznám čobola který neustale neříká nic jiného nez, šefko potrebujeme a nebo šefko jsom chory.Vychcanost nadevše.

Zobrazit celou diskusi