Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Měří vám zaměstnavatel teplotu? Úřad prozradil, zda může a kdy to musí skončit

Autor: ČTK - 
15. května 2020
08:50

Měření tělesné teploty zaměstnanců při vstupu na pracoviště je zásahem do osobní integrity člověka, vzhledem k nutným hygienickým opatřením je ale oprávněné. Po skončení mimořádné situace už ale nebude důvodné a firmy ho budou muset zrušit. Vyplývá to z vyjádření na webu Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), na které v pátek upozornil server Česká justice. Kvůli epidemii nového koronaviru měří tělesnou teplotu lidem vstupujícím do objektů nejen některé firmy, ale i instituce.

„Měření tělesné teploty zaměstnanců, případně i dalších osob vstupujících na pracoviště, pomocí termokamer či rámů obsahujících senzor na měření teploty, je určitým a dosud bezprecedentním zásahem do osobní integrity člověka s možným dopadem do osobnostních práv v případě nevpuštění do objektu,“ uvedl ÚOOÚ.

Úřad dále uvádí, že ani za nouzového stavu není měření teploty výslovnou právní povinností. S přihlédnutím k nutným hygienickým a protiinfekčním opatřením ho však lze z hlediska zákona považovat za oprávněný zájem zaměstnavatele. Pokud se zaměstnavatel kvůli zvýšené tělesné teplotě dohodne s pracovníkem například na práci z domova, jedná se z pohledu pravidel ochrany osobních údajů o oprávněný postup, uvádí ÚOOÚ.

Celosvětová pandemie covidu skončila, oznámila WHO. Trvala přes tři roky

Jestliže firma výsledky měření ukládá spolu s údaji umožňujícími identifikaci konkrétní osoby, vztahují se na ně pravidla platná pro zpracování osobních údajů. Zaměstnavatel by v takovém případě měl postupovat přinejmenším po předběžné konzultaci se zdravotníky. Nezbytnost měření teploty a ukládání zjištěných údajů musí správce dat průběžně posuzovat.

ÚOOÚ zdůrazňuje, že opatření, která lze v mimořádné situaci považovat za nezbytná, budou po návratu k normálnímu stavu postrádat důvodnost. „Jejich znovuzavedení by mohlo přicházet v úvahu pouze v případě, že by se taková situace opakovala,“ uvedl úřad.

ivoadler ( 15. května 2020 12:04 )

Měření teploty by mi ani tak nevadilo, ale že to je rektálně, to mi vadí.

villon ( 15. května 2020 09:41 )

Nám chtěl měřit teplotu Peťas Šwarc (víčepní) od stromu, prej aby byl jištěný před polišema kdyby udělaly šťáru na zahrádce že nesedime dva metry od sebe. Tak jsme ho poslali do pr_d_ele a řekli mu, že když nás bude měřit tak my zase změříme teplotu piva a jestli nebude vcajku tak odmýtneme zaplatit. Rychle se stáhnul a nechtěl riskovat, protože občes to má fakt teplé jako chc_anky. Čili lidi se musejí ozvat a udělat bububu, jak se řiká. Chce to odvahu a posílat buzranty do patřičných mýst.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa