„Z hlediska celkového množství srážek by mělo být období od 18. května do 14. června jako celek průměrné až slabě podprůměrné. První týden očekáváme poměrně suchý a více srážek se pravděpodobně vyskytne až v závěru týdne,“ uvedli meteorologové. Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 73 milimetrů, tedy 73 litrů vody na metr čtvereční. Podle záznamů vedených od roku 1951 zatím nejméně napršelo v roce 1957, kdy meteorologové naměřili 27 litrů na metr čtvereční. Nejvíce pršelo v roce 1965 s úhrnem 137 milimetrů.

Podle dnešních údajů meteorologů na facebooku spadlo v Česku v první polovině května v průměru 36,7 milimetru srážek. V polovině měsíce to podle nich představuje o něco více než polovinu měsíčního normálu, který činí 64 milimetrů. Nejvíc pršelo v pondělí 11. května, kdy v částech jihozápadních, středních a severovýchodních Čech spadlo kolem 40 milimetrů. Mezi jednotlivými kraji nicméně panují velké rozdíly. Zatímco v Jihomoravském spadlo od začátku měsíce 19,5 milimetru, v Libereckém kraji to bylo 61 milimetrů a v Moravskoslezském 51,2 milimetru.

Nejbližší dny přinesou srážek méně, nejvíc jich spadne v pátek. O víkendu pršet nebude a v příštím týdnu lze počítat jen s ojedinělou přeháňkou nebo bouřkou, která přinese nejčastěji do tří milimetrů srážek, dodal ČHMÚ.

Průměrná teplota pro období od 18. května do 14. června je 15,4 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2003, kdy průměr činil 19,3 stupně Celsia. Zatím nejchladněji bylo 12 stupňů v roce 1955.

Mráz může poškodit zeleninu, víno i ovocné stromy

Ještě o minulém víkendu panovalo v Česku skoro letní počasí, což se projevilo i v rozšíření sucha prakticky na celé území republiky. V pondělí se ochladilo a Česko zasáhly bouřky s deštěm i sněhem. Na horách na severu a severovýchodě republiky napadlo přes noc až 15 centimetrů sněhu. V pátek ráno meteorologové upozornili, že v noci ze dneška na sobotu budou teploty v části Česka klesat opět pod nulu. Noční mráz může poškodit zeleninu, vinnou révu a kvetoucí ovocné stromy. Mráz postihne většinu Moravy s výjimkou jihu, dále východ Čech a Karlovarský kraj.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
30 fotografií