Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ze dne na den bez práce a výplaty? Příručka Česko po koronaviru poradí už v pondělí!

Autor: miv, one - 
16. května 2020
05:30

Štěstí je mít v životě jistotu. Jenže o co se můžeme opravdu opřít? Mimo nejbližších a opravdových přátel považovala řada Čechů za jeden z pilířů svou práci. Odváděli ji zodpovědně, s nadšením a láskou. S příchodem pandemie koronaviru ale dostali padáka, není o ně zájem. Najednou »plavou« ve vzduchoprázdnu. Jak rádi by vstávali se zazvoněním budíku a spěchali, aby přišli včas. O výplatě raději ani nemluvit… 

Miroslav čeká s partnerkou dítě: Vyšplouchli mě, říká

O práci v Německu přišel během koronavirové krize Miroslav Ječný (35) z Ústí nad Labem. Před dvěma lety začal za hranicemi pracovat na stavbách. Nyní s partnerkou čekají narození dítěte a jsou bez příjmu.

„Vše bylo bez problémů do chvíle, než se objevila pandemie. Našemu zaměstnavateli postupně ubývala práce a stavby, na kterých jsem dělal, se postupně zavíraly,“ svěřil Blesku Ječný. Firma, pro kterou pracoval, mu proto navrhla, aby se přihlásil v Německu na pracovní úřad.

Po dvou letech u německé stavební firmy zůstal Miroslav Ječný bez práce, s výpovědí v ruce. Po dvou letech u německé stavební firmy zůstal Miroslav Ječný bez práce, s výpovědí v ruce. | archiv, Michal Israel Volf

„Šéf mi poslal návrh výpovědi. Já pak ale zjistil, že na pracák můžu, pouze pokud bych měl v Německu bydliště,“ vysvětlil mladý muž. Po třech týdnech ale návrh výpovědi vstoupil automaticky v platnost a Miroslav Ječný byl rázem nezaměstnaný.

„V Německu stačí, aby vám zaměstnavatel poslal návrh výpovědi, proti které se neohradíte. To jsem ale netušil, a najednou jsem byl bez práce,“ posteskl si. Přišel tak o příjem, kterým zajišťuje chod domácnosti. Hned si začal přivydělávat brigádami, stálou práci ale zatím nesehnal. „Jsem z toho dost špatný, čekáme s přítelkyní dítě a zůstat v této době bez prostředků by nás zničilo. Chci věřit, že zase bude líp,“ uzavřel Miroslav. 

Koronavirová epidemie vstoupila do života každého z nás. Ztrátu práce na rozdíl od šance vyhnout se nákaze většina z nás ani příkladným obezřetným chováním nemůže ovlivnit. Může ale udělat jedno. Připravit se!

Už v pondělí deník Blesk odstartuje sérii příruček Česko po koronaviru – Nová pravidla pro život. Podnikatelé, živnostníci, zaměstnanci i zaměstnavatelé se v nich dozvědí řadu důležitých informací, které mohou zjednodušit život v krizové době.

Renomovaní právníci vám srozumitelnou formou vysvětlí, na co máte nárok a jaká úskalí vás mohou potkat. Na stránkách přílohy, kterou získáte s pondělním vydáním deníku Blesk zdarma, najdete i řadu užitečných rad, jak se nestát obětí vykuků, kteří budou chtít na vaší těžké situaci profitovat.

Práva zaměstnavatele v době nouzového stavu

  •  Jakými pravidly se řídí práce z domova nebo krácení mzdy?

  •  Kdy vám může šéf nařídit dovolenou nebo pracovní volno?

Triky šéfů

  •  Jak vypadají nejčastější finty v pracovní smlouvě?

  •  Znáte oblíbené podfuky s platem, přesčasy a prací o víkendech?

Výpověď

  •  Víte, kdy je výpověď výhodná i pro vás a kdy jen pro nadřízeného?

  •  A proč není čas na odchod dohodou?

Poprvé na úřadu práce

  •  Jdete poprvé žádat o podporu?

  •  Díky Blesku budete vědět, co s sebou a proč se nebát!

Příručka bude k dostání už v pondělí jako příloha deníku Blesk zcela zdarma!

Jirik-ta ( 16. května 2020 08:30 )

Nejlepší kšeft je stěhovat sochu maršála Koněva a učit ministryni Šilerovou anglicky. Jinak jistota pro obyčejného pracanta?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa