Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Macron s Johnsonem se za zády poradců dohodli o cestování: Přes La Manche bez karantény?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. května 2020
18:30

Britský premiér Boris Johnson a francouzský prezident Emmanuel Macron se společně dohodli, jak bude vypadat cestování mezi jejich dvěma státy. Státníci při tom zcela obešli svoje poradce a pravidla vyjednali přes aplikaci WhatsApp. Britové a Francouzi budou smět cestovat přes Lamanšský průliv bez povinné dvoutýdenní karantény, informoval deník Daily Mail. Pak ale přišla změna.

Macron a Johnson spolu v době pandemie koronaviru a podle zdrojů i mimo ni pravidelně komunikují na WhatsAppu, minulý víkend vyřešili pravidla pro cesty mezi Británií a Francií. Johnson následně oznámil, že pro Francouze přijíždějící do Británie nebude platit 14denní karanténa.

Britové výjimku pro Francouze odvolali

Problém spočívá v tom, že ani jeden ze světových lídrů rozhodnutí nekonzultoval se svými poradci. Proto je překvapilo, když Johnson oznámil, že přijíždějící Francouzi dostanou výjimku. Z Macronovy strany vůbec žádné prohlášení o Britech nepřišlo.

Těsně před tímto víkendem přišla další změna a premiérův úřad výjimku odvolal s tím, že došlo k nedorozumění. Mluvčí Downing street následně vysvětlil, že „teď není třeba mluvit o karanténě a výjimkách, protože se nepředpokládá, že se do konce měsíce otevřou hranice“.

Kritici: To Johnson přehnal

„Tentokrát to Boris se svou whatsappovou diplomacií trochu přepískl,“ ozývají se hlasy z vlády. Johnson čelí narůstající kritice kvůli postupu, jímž jeho vláda začala rozvolňovat opatření přijatá v boji proti šíření koronaviru. O klesající podpoře vlády svědčí i výsledky průzkumu, který dnes zveřejnil nedělník The Observer a v němž poprvé větší část respondentů uvedla, že neschvaluje způsob, jakým kabinet koronavirovou krizi řeší.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa