Hubnutí po karanténě. K moři nebo na Mácháč, buďte fit do plavek

  • Hubnutí po karanténě. K moři nebo na Mácháč, buďte fit do plavek
    22. května  2020 
     06:00

    Zatímco jaro jsme strávili v karanténě, letní kousky z šatníku už zajisté všichni provětráme. Už teď počasí přeje šatům i krátkým topům. Ať už se letos chystáte k moři nebo jen na Mácháč, budete chtít v plavkách vypadat co nejlépe. Pár týdnů izolace se ale mohlo promítnout na vaší váze, která teď ukazuje o pár kilogramů navíc. Co tedy rychle změnit, abyste se zase vrátila zpět do formy?

    V karanténě se lidé rozdělili na dva tábory. Zatímco jeden využil čas k domácímu cvičení a poctivé přípravě jídla, ten druhý si užíval odpočinkový režim, a bude tak muset šlápnout do pedálů právě teď!

  • Zpět ke krabičkám

    Autor: istock.com

    Výhodou home office režimu bylo, že jste si mohli kdykoli uvařit a nemuseli jste plánovat jídla dopředu. S návratem do kanceláře ale o tuto výhodu přijdete. Abyste nemuseli spoléhat na restaurace, začněte si jídlo krabičkovat. Jen tak budete mít přehled o přijatých kaloriích a kila půjdou dolů mnohem rychleji, než kdybyste neustále improvizovali.

    Tip na jednoduché jídlo do krabičky:

    Kuskus s vejcem a avokádem (1 porce)

    • 50 g celozrnného kuskusu
    • 1 vejce natvrdo
    • 30 g černých oliv
    • 30 g sterilované kukuřice
    • 50 g zelených fazolek
    • 1/2 zralého avokáda
    • citronová šťáva
    • sůl a pepř

    Kuskus zalijte horkou vodou v poměru 1:2 a nechte v uzavřené nádobě nabobtnat. V misce smíchejte zeleninu a avokádo vypeckujte, rozmačkejte vidličkou a přidejte ke směsi. Nakonec vše smíchejte s kuskusem, dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a servírujte s rozpůleným vejcem natvrdo.

  • Přidejte na krocích

    Autor: iStock

    Pokud jste v karanténě necvičili, pak váš denní výdej nebyl příliš valný. Než se vrhnete tedy na cvičení, začněte s přirozeným pohybem, a tím je chůze. Zařaďte do svého týdne pravidelné procházky o délce pětačtyřicet až šedesát minut. Uvidíte, že se budete cítit skvěle ve všech směrech.

    „Pohyb je prostředkem k duševnímu i fyzickému zdraví a studie dokazují, že dokonce pozitivně ovlivňuje činnost našeho mozku. Nezáleží na tom, jaký sport si vyberete, ale na tom, abyste se zvládli hýbat pravidelně alespoň dvakrát až třikrát do týdne," radí výživová poradkyně a osobní trenérka Mgr. Veronika Wisiorková.

  • Léto přeje venkovním aktivitám

    Autor: Profimedia.cz

    Zatímco na přelomu podzimu a zimy jsme odkázáni na tzv. indoor aktivity, na jaře a v létě je výběr sportovních aktivit o dost širší. Vytáhněte ze sklepa kolo a in-line brusle a vyražte do přírody. Nadýcháte se čerstvého vzduchu, pročistíte hlavu a načerpáte energii na další den.

    Motivovat k pohybu můžete i své přátele. Vyzkoušejte společně tenis, squash, badminton nebo beach volejbal. „I když vás zpočátku mohou po plážovém volejbalu bolet chodidla, je tento sport pro klenbu chodidel velmi zdravý a prospěšný,“ prozrazuje výhody hlavní trenérka fitness centra Contours pro ženy Mgr. Kateřina Hollerová.

  • Detoxikujte pomocí vody

    Autor: istock.com

    Voda tělo nejen hydratuje, ale také detoxikuje, proto nezapomínejte dodržovat pitný režim. Doplňovat si pravidelně sklenici vody mohlo být doposud v karanténě snadnější než v práci. Teď už vás může rozptylovat spousta okolních činností. S návratem do běžného života si tak dejte pozor, abyste přijali dostatek tekutin. Obzvlášť v teplých dnech, kdy hrozí tělu dehydratace.

    Přestože příjem tekutin závisí i na tom, jak se potíte, zda sportujete nebo v jakém prostředí se pohybujete, neměli byste přijímat méně než třicet až pětatřicet mililitrů vody na kilogram tělesné hmotnosti. Obecně však platí, že žena by měla vypít alespoň dva litry a muž dva a půl litru vody za den.

  • Nakopněte metabolismus

    Autor: istock.com

    Odpočinkový režim vzal za své, a i když může být tělo odpočaté, neměli byste ho naráz přiliš zatížit. Najeďte tak na hubnoucí režim pozvolna, a to s ohledem jak na stravování, tak i na výdej. Vyhněte se hladovkám, jezte zdravě a vyváženě a intenzitu tréninků navyšujte v rozumné míře.

    Skvělým způsobem, jak zařadit do svého stávajícího režimu pohyb, je cvičit intervalově. Tzv. HIIT (vysoce intenzivní intervalový trénink) vám zabere pouhých patnáct až dvacet minut, ale zato vydáte spoustu energie, a podpoříte tak spalování tuků. Vedle aerobních aktivit ale zařaďte i (domácí) posilování, abyste podpořili růst svalové hmoty.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji