Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Expert o problémech se suchem: Češi víc šetří vodou. Zmínil hloupost u napouštění bazénů

Autor: Pavlína Horáková - 
22. května 2020
05:15

Extrémní sucho, oteplování a klesající hladina podzemních vod. To jsou v Česku, hned po koronaviru, snad nejčastější témata. Slýcháme je z úst odborníků, ale také našich politiků. Podle vedoucího oddělení hydrologie na Výzkumném ústavu vodohospodářském T. G. Masaryka Adama Viziny na některých místech Česka chybí až jeden a půl roku srážek. Dohnat to podle něj nemůžeme a musíme se tedy přizpůsobit. Nejen o tom, jak může pomoci každý z nás, ale také proč současnou situaci nevidí zas tak černě, promluvil v pořadu Epicentrum.

„Problém je, že celý systém, jak půda, tak toky, je silně deficitní a na dorovnání do normálního stavu bude zapotřebí x měsíců, možná let,“ řekl hned v úvodu Adam Vizina při pohledu na mapy Českého hydrometeorologického ústavu. Na nich je vidět klesající hladina spodních vod i snížená vydatnost pramenů na většině území Česka.

Video  Expert o extrémním suchu: V některých místech chybí rok a půl srážek. Musíme se přizpůsobit  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Naše země prochází, stejně jako naše planeta, oteplováním, což je jev, který nedokážeme zvrátit, a klasicky nejproblematičtější jsou tradičně oblasti, které jsou srážkově podprůměrné, což jsou jižní Morava, střední Čechy, Rakovnicko a tak dále,“ vysvětlil, proč je těžké najít jednoduché řešení současné situace. Kvůli vyšším teplotám dochází k vyššímu výparu  a zbývá tak málo vody na odtok do podzemních vod.

„Deficit v některých oblastech je rok a půl srážek, které chybí v celém systému a samozřejmě ho dohnat je prakticky nemožné,“ přiznal ve čtvrtečním Epicentru Blesku.

Šetřivé Česko

Možností osobní pomoci  v této situaci už podle něj tolik není, protože Češi vodou poměrně šetří. „Spotřeba vody a to nejen v rámci toho, kolik toho vypijeme, v Česku klesla. Jsme šetrní i v průmyslu a energetice, kde spotřeba vody je řádově na 40 procentech oproti roku 1990,“ řekl Vizina. Důraz klade na zvyšování všeobecné informovanosti a vyvíjení tlaku na politiky, tak aby se chovali zodpovědně nejen vůči nám, ale i dalším generacím.

Adam Vizina vysvětlil, že jedno opatření nezachrání celý systém: „Srážky zde máme a musíme vytvořit komplexní řešení, které bude založené  na zpomalení odtoků,  starat se o krajinu, starat se o vodní zdroje, postavit v určitých místech vodní nádrže tak, aby ten systém byl relativně robustní, což je i nyní, ale hlavně jde o tu komplexnost.“

Koupání v dešťovce

S pitnou vodou podle jeho slov všeobecné ohrožení neočekává. Je zajištěna a to i dlouhodobě. Bazény na zahradách jako problém nevidí: „Při napouštění bazénu můžeme samozřejmě používat různé zdroje vody. V určitých obdobích je hloupost bazén napouštět ze studny, může to ohrozit nejen samotný lokální zdroj, ale i sousedů a tak dále.“ Zachycování a používání dešťové vody považuje za jednu z logických a dlouhodobě udržitelných cest.

Ve srovnání s ostatními zeměmi to dle jeho slov není tak špatné. Při pohledu do budoucna zůstává vedoucí oddělení hydrologie na VÚV TGM  spíše optimistický. „Vyhlídky nejsou nějak tragické, je tu spousta příležitostí,“ uvedl a ještě zdůraznil důležitost adaptace nás všech a možnosti ochrany vodních zdrojů i půdních fondů, která může nastat okamžitě. „Je to rychlé a není to tak drahé,“ prohlásil na závěr.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa