Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po plážích i restaurace a bary. Dovolenkový ráj Čechů se chystá na turistickou sezonu

Autor: ČTK - 
25. května 2020
12:25

Řekové si dnes po deseti týdnech mohou opět dát jídlo či pití v restauraci, kavárně či baru a mohou znovu volně cestovat na místní ostrovy. Jde o další fázi uvolňování opatření, která vláda přijala v březnu kvůli pandemii covidu-19. V Řecku se ale potvrdilo jen relativně velmi málo případů nákazy, takže země chce už za tři týdny zahájit i turistickou sezonu.

Mimo svou domovskou provincii mohou Řekové cestovat od 11. května, na místní ostrovy směli dosud cestovat jen jejich místní obyvatelé a před týdnem otevřela vláda cesty všem na Krétu, což dnes deník Kathimerini označil za generální zkoušku. Na lodích a přívozech na ostrovy se totiž musí nově dodržovat přísná hygienická opatření a bezpečná vzdálenost asi 1,5 metru. Proto plavidla budou smět být obsazená jen z 50 procent a cestujícím na delších trasách se měří teplota a musí vyplnit zvláštní formulář. Povinné jsou tam jako v jiné veřejné dopravě v zemi roušky.

Deník Kathimerini dnes připomněl, že dále platí zákaz pravidelné osobní lodní přepravy mezi Řeckem a Itálií, která by měla být obnovena 1. června, pokud se výrazně nezhorší epidemická situace v Itálii. Ta byla totiž koronavirem postižena z Evropy spolu se Španělskem nejvíce.

Zatímco Řecko eviduje od začátku pandemie necelých 2900 případů nákazy a 172 úmrtí z řad infikovaných, Itálie dosud zaregistrovala téměř 230 000 nakažených koronavirem a skoro 33 000 úmrtí s covidem-19, Španělsko eviduje od vypuknutí epidemie na 235 800 případů a na 28 850 úmrtí.

Řecko zavedlo opatření proti šíření nákazy koronaviru v první polovině března a začátkem května začalo s jejich uvolňováním, 4. května se znovu otevřely některé obchody či kadeřnictví a Řekové už nemuseli u sebe nosit formulář s odůvodněním svého pobytu venku. Od 23. března směli z domu jen kvůli práci, k lékaři, do banky, na nákup nutného zboží či na pohřeb.

Před týdnem v neděli mohli Řekové po více než dvou měsících poprvé opět na bohoslužby a den nato se otevřely archeologické památky. S omezenou návštěvností se předminulý víkend otevřely i místní pláže.

Ode dneška mohou Řekové opět zajít do restaurace, kavárny či baru. Jejich provozovatelé ale musí zajistit bezpečnou vzdálenost mezi zákazníky u stolu (zhruba jeden metr) a omezit počet lidí u jednoho stolu. Podle místního tisku nesmí usazovat hosty do vnitřku restaurací, pokud tento prostor nemá otevřenou stěnu ven. Personál musí nosit roušky a dezinfikovat často prostory.

Podle agentury ANA-MPA se ale například v Soluni otevře dnes jen asi třetina kaváren a restaurací, které mají povolení mít stoly venku. Ostatní budou zřejmě zatím jen dál nabízet jídlo s sebou.

Turistická sezona má v Řecku začít 15. června, kdy se otevře i sezonní ubytování. Celoročně provozované hotely se smí otevřít už 1. června. Od 1. července slíbila vláda povolit obnovení přímých mezinárodních letů do místních turistických destinací, předtím mají být podle ministra turistiky Charise Theocharise od poloviny června povoleny spoje jen na aténské letiště ze zemí s nízkým výskytem covidu-19.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa