Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koronavirus v Karviné nabírá na síle: Důl Darkov odstavili!

Aktualizováno -
25. května 2020
13:25
Autor: ČTK - 
25. května 2020
12:07

Důl Darkov těžební společnosti OKD v Karviné byl kvůli hromadné nákaze covidem-19 odstaven z důlní těžby. Přešel na technologické minimum, odčerpává jen vodu a větrá.

Po jednání krajského krizového štábu to oznámil moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Důl podle něj nelze zavřít, to by znamenalo zavření celého OKD. Vzhledem k opatřením krajské hygienické stanice a zastavení těžby ale nepovažuje za nutné vyhlašovat stav nebezpečí.

„Není důvod zavírat Karvinou,“ řekl hejtman novinářům. Hygienici přes víkend vytrasovali 1000 kontaktů nakažených, chytrá karanténa podle něj funguje. Nikdo z nakažených nebyl hospitalizován v nemocnici.

Počty nemocných stoupají

Testy odhalily k pondělnímu ránu 221 nakažených, v karanténě je 350 lidí. V neděli bylo nakažených 212. Mezi nimi bylo 154 zaměstnanců dolů, včetně čtyř pracovníků mimo Darkov a čtyř pracovníků firem, kteří na šachtu docházejí, třeba údržbářů. Pozitivně testováno bylo také 54 příbuzných horníků.

Podle hejtmana byla přijata opatření, která musí snížit riziko další nákazy. Pro návštěvy zůstávají zavřené domovy důchodců, léčebny dlouhodobě nemocných a nemocnice v okrese Karviná.

Problém potrvá i tři neděle

Většina nemocných z Darkova jev produktivním věku od 25 do 55 let. „Nechceme, aby se nám nákaza přenesla na citlivé skupiny, starší populaci a nemocné. Problém je opravdu hlavně v Karviné, skoro 200 lidí je z Karviné,“ uvedla krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Podle ní by mohlo trvat tři až čtyři týdny, než se hygienikům podaří ohraničit ložisko nákazy, tedy dohledat všechny kontakty a nařídit karantény nebo provést jiná potřebná opatření. Hygienikům už se podařilo spojit se všemi nakaženými horníky, v předchozích dnech s tím měli problémy.

Podle Svrčinové bylo omezení prací na dole iniciativou OKD. Hygienikům pomohlo OKD, když jim dalo data z GPS zabudovaných v lampách a bylo možné sledovat, kde se pracovníci v dole pohybovali. Hygienici díky tomu mohli vytipovat nejrizikovější provozy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa