Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Krásná fotka v růžovém poli? Turisté ničí úrodu jetele, zlobí se Agrární komora

Autor: VaB - 
26. května 2020
14:26

Pošlapaná a zničená úroda jetele. A důvod? Potřeba si udělat hezkou fotku. Stovky lidí včetně Agrární komory ČR kroutí nad jednáním lidí v poli hlavou. 

Sociálními sítěmi proletěla víc jak stovka fotek dětí, párů, aut, ale i pejsků na poli v jeteli, který v květu připomínal růžový oceán. Asi každý by chtěl mít nějakou hezkou fotku na facebook či instagram. Ale za jakou cenu? 

„Respekt k práci druhých se zřejmě v dnešní době moc nenosí. Podívejte se na fotky z několika míst Čech a Slovenska. Takové jednání nám přijde jako vrchol lhostejnosti. Připouští si ti lidé aspoň na chvilku, že pole někomu patří a že někomu ničí úrodu?“ ptá se na facebooku Agrární komora České republiky.

Zaplněná pole lidmi s telefony či foťáky nebylo nic neobvyklého. O dost horší jsou pak snímky, na kterých je vidět ušlapaná úroda jetele inkarnátu. „Chápeme, že lidé chtějí mít pěkné fotky, ale za jakou cenu! Jetel zemědělci pěstují jako hodnotné krmivo pro hospodářská zvířata a jako zelené hnojení. Asi to výletníci nevědí. Určitě by se jim taky nelíbilo, kdyby jejich obývákem prošel farmář v holinách nebo přejel traktorem jejich anglický trávník,“ popisuje své pocity Agrární komora s tím, že prosí, aby si lidé nedělali fotky v úrodě. 

Stovky naštvaných lidí

Fotka zničeného pole pobouřila téměř 600 komentujících na facebooku. „Máte pravdu, ale tak nějak vůbec nechápu, proč do toho pole lezou, proč tam sedí? Pro mě naprosto nepochopitelná věc,“ napsala Iveta.

„Krásná fotka se dá udělat i na kraji pole či louky a nemusím se tam válet jak prase v blátě,“ píše Štěpánka. Další komentující napsal, že na poli viděl i vyjeté koleje od automobilů. 

Vyfoť se a pošli fotku! 

Jedno z míst, kam dorazilo nespočet lidí kvůli fotce v jeteli, bylo i v CHKO Bílé Karpaty na Slovensku. „Zemědělec chtěl v krajině zasadit něco jiného než řepku. A tak zasadil fialový jetel. Potom se tak někdo vyfotil a dal to na FB: Portál Záhorie a zveřejnil výzvu - vyfoť se na jetelovém poli a pošli fotku!“ napsala Lubica. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání