Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Čaputová a její nový „první frajer“: Prezidentka si nabrnkla rozvedeného tátu s náušnicí

Autor: sova, for, vei - 
26. května 2020
05:10

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (46) se zhruba rok po rozchodu znovu rozhodla otevřít své srdce. Jejím vyvoleným je o dva roky mladší aktivista Juraj Rizman, který dříve působil jako poradce prezidentky pro životního prostředí. Rizman je totiž v této oblasti na Slovensku známou postavou a svého času dokonce šéfoval slovenské pobočce Greenpeace. Podobně jako slovenská hlava státu má „nový frajer“ za sebou rozvod a stihl i potomka – nyní sedmiletého syna. Čaputová je matkou dvou dcer ve věku 19 a 16 let.

S Rizmanem se prezidentka údajně poprvé seznámila už před 13 lety. Aktivista pomáhal Čaputové v kauze skládky v „jejím“ Pezinku, poté spolu působili v občanském sdružení Via iuris.

Rizman stál v minulosti v čele ochranářské organizace Greenpeace Slovensko, navíc působil jako ředitel komunikace Greenpeace pro střední a východní Evropu. Dokonce se hned několikrát stal slovenským Mluvčím roku.

Rok od rozchodu s Konečným

Po nástupu Zuzany Čaputové do prezidentské funkce se Juraj Rizman stal poradcem slovenské hlavy státu pro otázky životního prostředí a občanskou společnost. Ovšem poté, co doposud přátelský vztah přerostl v lásku, se Juraj přemístil do kanceláře místopředsedy parlamentu Juraje Šeligy (Za lidi).

Je to zhruba rok od rozchodu Čaputové s jejím posledním partnerem – fotografem, hudebníkem a textařem Peterem Konečným. S ním se dala dohromady po rozvodu s Ivanem Čaputou, se kterým má dvě dcery.

Vztah Čaputové s Konečným začal uvadat po volbách v březnu loňského roku. „Možná jste si všimli, a i kdyby ne, raději vám to povíme upřímně. V posledním období nás není možné vídat spolu s partnerem Peterem. Nechceme, aby se o tom spekulovalo, ani vás nechceme obtěžovat společným vystupováním na veřejnosti. Raději budeme s Peterem upřímní a řekneme vám, že opravdu procházíme těžkým obdobím vyrovnávání se se situací, v níž jsme se ocitli,“ přiznala tehdy Čaputová v příspěvku na sociálních sítích.

Společná dovolená

Několik měsíců poté byla slovenská prezidentka bez partnera, podle serveru Topky se ale už v lednu s Rizmanem vydali na společnou dovolenou do zahraničí. 

„Ano, jsme spolu. Je to velmi osobní, a proto, jestli dovolíte, se k tomu nebudu více vyjadřovat,“ potvrdil už dříve vztah s prezidentkou pro server Topky Juraj.

Prezidentčino soukromí blíže nekomentovala ani kancelář hlavy státu. „Nenáleží mi to nijak komentovat. Všichni by měli respektovat soukromí paní prezidentky,“ reagoval mluvčí prezidentky Martin Strižinec.