Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Plaga odvrací kritiku za zmatky u škol. „Stavíte veřejnost proti učitelům,“ tvrdí kantoři

Aktualizováno -
26. května 2020
16:15
Autor: ČTK - 
26. května 2020
13:11

Způsob postupného znovuotevírání škol zavřených kvůli koronaviru staví podle vedoucího středních škol ve spolku Pedagogická komora Štefana Klímy veřejnost proti ředitelům a učitelům ve školách. Klíma to napsal v dopise, který adresoval ministrovi. ČTK má dopis k dispozici. Podle něj Plaga zničil důvěru rodičů ve školu, s učiteli v době koronavirové krize ministr příliš nekomunikoval a jejich práci spíše komplikoval. Plaga napsal, že negativní obraz učitelského povolání svou činností vytváří naopak spolek Pedagogická komora, který označil za obskurní. Podle něj nereprezentuje většinový hlas českých škol a učitelů.

Spolek má dle informací na svém webu asi 2800 členů. Podle údajů ministerstva školství učí v mateřských, základních, středních a vyšších odborných školách či konzervatořích celkem v ČR 168 828 lidí.

„Zničil jste důvěru rodičů ve školu. Zničil jste tak pracně vybudovaný vztah. Svými rozhodnutími a změnami opět stavíte veřejnost proti ředitelům škol a proti učitelům,“ napsal Klíma, který je ředitelem Integrované střední školy v Mladé Boleslavi. Podle něj chtějí mít učitelé dobré vztahy s rodiči a dělat svou práci, jak nejlépe umí, a Plaga to svými kroky kazí.

Klíma nesouhlasí s pondělním rozhodnutím umožnit v omezené míře do škol návrat i žákům druhého stupně nebo středních škol, a to třeba na konzultace nebo třídnické hodiny. Pro žáky bude docházka dobrovolná, pro školy pořádání akcí nepovinné. Podle Klímy to ale ztíží práci ředitelů škol, kteří budou muset opět přepracovat své plány. To, že se některé školy žákům třeba neotevřou, si podle něj mnozí rodiče vysvětlí tak, že jsou jejich učitelé líní a nechce se jim pracovat.

Kritiku odnesly i manuály

„Aby bylo jasno, vůbec nemám nic proti tomu, aby se žáci vrátili do škol. Nikdo ale zaměstnancům škol nevysvětlil, proč je to možné tak najednou. A hlavně stále nevíme, a ukazují to i první případy škol, kde se vyskytli žáci nakažení koronavirem, jaké kroky mají školy v tomto případě udělat,“ napsal. Podle něj jde o zásadní problém.

„Ten, kdo dlouhodobě absolutní negací, manipulací a lživými informacemi staví část veřejnosti proti učitelům, a vytváří tak negativní obraz učitelského povolání, je naopak obskurní spolek Pedagogická komora, který nereprezentuje většinový hlas českých škol a učitelů. Dopis pana Klímy je toho jen dalším důkazem,“ řekl Plaga. Upozornil, že s možným návratem starších školáků ZŠ a žáků SŠ do škol počítal harmonogram rozvolňování opatření proti koronaviru zveřejněný již 14. dubna. Ministerstvo je podle něj od počátku krize ve svých vyjádřeních zcela konzistentní.

Kritiku Klíma vznesl i vůči manuálům s hygienickými doporučeními, které podle něj tvořili lidé, kteří v praxi školu neznají, nebo řídí menší školy. Vadí mu, že Plaga v souvislosti s těmito doporučeními odkazoval na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. Vytýká mu, že s učiteli málo komunikoval. Kdyby je poslouchal, byla by podle něj situace ve školství lepší.

Tři pětiny pedagogů jsou proti otevírání škol

Spolek Pedagogická komora kritizoval Plagu za nedostatečnou komunikaci s učiteli již dříve. Pedagogové podle něj manuálům ohledně ochrany proti koronaviru nejčastěji vytýkají nejednoznačnost mezi tím, co je povinné a co doporučení. Podle průzkumu mezi členy spolku jsou zhruba tři pětiny pedagogů přesvědčeny, že by základní školy měly zůstat do konce školního roku zcela zavřené.

Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý a šéf Unie školských asociací Jiří Zajíček v pondělí ČTK řekli, že v omezeném otevření druhého stupně nebo středních škol do konce června nevidí smysl. Zároveň uvedli, že je dobře, že do toho školy nikdo nenutí.

Maximilian ( 27. května 2020 07:49 )

Maximilian ( 27. května 2020 07:44 )

Nemá cenu jít do školy v cervnu? ANO ,oni totiž kantoři v červnu neučí,oni neučí ani v září,vzpamatovávají se z prázdnin,neučí ani v prosinci,těší se na prázdniny,kdy tedy učí?Kvůli jejich lajdáctví děti musí hnít na základce 9let,zbytečně,s debilnimi odklady vylézají pomalu v 16 letech,tak jen tak dál!

Maximilian ( 27. května 2020 07:40 )

Kantor,který ve škole politikari by měl odejít do politiky,ne ovlivňovat děti,nechte děti,ať si utváří názor sami,ne každý s vaším názorem souhlasí,nevnucujte ho,myslím,že je to zneužití moci

Maximilian ( 26. května 2020 17:45 )

Kantor,který obchází ministerská nařízení není člověk,který by měl učit deti

Maximilian ( 26. května 2020 17:43 )

Manunu je asi světla vyjimka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa