Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dovolená zadarmo. Japonsko přišlo s plánem, jak po pandemii dostat zpátky turisty

Autor: Darina Jíchová - 
31. května 2020
09:35

S rozvolněním restrikcí, které byly přijaty v souvislosti s pandemií koronaviru, představila japonská vláda ambiciózní plán, jak do země nalákat turisty. Japonsko oznámilo, že je připravené platit cizincům za jejich návštěvu, na projekt vláda vyhradila skoro půl bilionu korun, informoval list Daily Mail.

Nový turistický plán začne platit od letošního července, oznámila vláda, která doufá, že placená dovolená do Japonska přiláká davy turistů. Na projekt bude vyhrazeno 448 miliard korun, vláda ale doufá, že se jim tato investice díky zástupům cizinců rychle vrátí. Každý turista by podle návrhu měl mít právo na dotaci, která by pokryla polovinu cestovních nákladů.

Šéf japonské agentury pro cestovní ruch Hiroshi Tabata plán označil „jako naději japonského turismu“, bližší detaily ale zatím nenabídl. Japonský premiér Šinzó Aba v pondělí oficiálně ukončil nouzový stav na celém území a spustil první fázi rozvolňování restrikcí. Vyzval zároveň všechny občany, aby dodržovali sociální distancování, nosili roušky, a pokud je to možné, aby pracovali z domova.

Premiér: Pandemie ještě není u konce

Obnovena byla vnitrostátní doprava, včetně letecké, do měsíce a půl se chce Japonsko vrátit k normálnímu chodu. Abe ale zdůraznil, že pokud se chce předejít návratu koronaviru, musí Japonci změnit životní styl. Projekt na podporu turismu podpořil, pro cizince ale zatím Japonsko zůstává více méně uzavřené.

Japonsko zaznamenalo přes 16 tisíc potvrzených případů koronaviru a 846 obětí, Abe v souvislosti s uvolněním krizových opatření varoval, že pandemie není u konce. Vyzvedl však, že zemi se v boji s koronavirem způsobujícím nemoc covid-19 dařilo.

Dovolenou turistům proplatí také Italové

Japonci nejsou jediní, kdo přišel s nápadem platit turistům za dovolenou, dotovat své hosty hodlá například i italská Sicílie. Italové oznámili, že budou cizincům přispívat na letenky, ubytování a vstupy do muzeí, galerií a památek. Sicilská vláda na svůj plán uvolní 2 miliardy korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa