Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dejte sbohem celulitidě! Víme, co na ni zabírá

1. června 2020 | 06:00

Léto se blíží a brzy začneme vytahovat kratší šaty, sukně nebo šortky. Děsí vás tato představa, protože vaše nohy trápí pomerančová kůže? Celulitida postihuje jak štíhlé, tak i ženy s nějakým tím kilem navíc. Zázraky vám slíbit nemůžeme, ale díky několika tipům, správné kosmetice a účinným metodám můžete otravné dolíčky alespoň trochu zmírnit.

Kila navíc vás netrápí, ale zato nehezky vypadající pomerančová kůže ano? Na vznik celulitidy mají vliv dědičnost, životní styl, ale také hormony nebo uspořádání podkožních buněk. U žen se tukové buňky lépe ukládají, zvětšují se a vytlačují se proti povrchu pokožky. Následně se v těchto místech snižuje průtok krve a lymfy a vytváří se pomerančová kůže. Jak s ní bojovat?

„U celulitidy, stejně jako u řady jiných problémů, obecně platí, že je třeba s ní bojovat ještě dříve, než začne. Jednoduše řečeno – chovat se tak, aby k jejímu propuknutí vůbec nedošlo. Každý organismus je sice individuální a reaguje trochu jinak, svou roli hrají ale i genetika a dědičné predispozice,“ říká RNDr. Josef Skalník z For Life & Madaga. Rozhodně lze vytipovat a nalézt několik pravidel, jak o tělo pečovat.

Správná životospráva

Správná životospráva je zkrátka základ. Vyvážené stravování a dostatečný pitný režim by pro vás měly být samozřejmostí. Právě nedostatek tekutin je pro celulitidu, ať už pro její vznik nebo léčbu, zásadní. Při špatném pitném režimu je naše tělo dehydratované, a tak proti tomuto stavu bojuje zadržováním vody. Člověk tak tímto nejen přibírá na váze, ale i celkově vypadá otekle, a právě v problematických partiích to jde vidět nejvíce. Navíc nefunguje dostatečně cirkulace tekutin, což stav celulitidy jenom zhoršuje.

Dostatek pohybu

Pohyb je stejně tak důležitý jako správná životospráva. Pokud navíc sedíte celý den v kanceláři u počítače, ve volném čase byste si chvilku na pohyb měla rozhodně najít. Počítají se i drobné aktivity jako procházka nebo lehký běh. Jakýkoliv pohyb navíc je pro organismus důležitý, dokáže nastartovat a zrychlit metabolismus, což je v tomto případě opravdu zásadní.

Péče o sebe

Co se takhle na chvíli zastavit, udělat si čas sama pro sebe a odreagovat se? Ať už třeba jen odpočinkem a takzvaným vypnutím mysli nebo vybitím stresu třeba při nějakém sportu či cvičení. Nebo i návštěvou nějakého masérského salonu... Masáže jsou pro organismus přínosné, a pokud navíc zvolíme například určitou formu lymfatických masáží, dokáže nám to pomoct v boji s celulitidou a rozproudit lymfatický systém.

Domácí péče

Při boji s celulitidou bychom neměly zapomínat ani na vhodné kosmetické přípravky, pravidelnou péči o problematické partie a vlastní domácí masáž. Možná si myslíte, že je to k ničemu, ale i tato drobná péče dokáže celulitidu zmírnit. Vybírat tak můžete z různých krémů a gelů, které vám při boji s pomerančovou kůží pomohou.

Vhodná je masáž správnými přípravky, ideálně po cvičení nebo horké sprše. Sprcha totiž dokáže nastartovat a rozproudit lymfatický systém a správnou formou masáže – v kombinaci s vhodným přípravkem – všechny pozitivní účinky znásobíte. Při výběru přípravku proti celulitidě je třeba věnovat pozornost složení a účinným látkám, doporučovány jsou například účinné látky z mořských řas, které jsou právě proti celulitidě jedny z nejúčinnějších na světě.

Masáž je vhodné provádět krouživými pohyby v oblasti stehen, hýždí, břicha a boků. Vhodná je aplikace ráno a večer, minimálně po dobu 14 dní. Při intenzivní kúře je doporučeno provádět tuto péči po dobu tří měsíců. V honbě za štíhlou postavou bez celulitidy vám mohou pomoct také pravidelné lymfatické masáže (ruční nebo na přístrojích) kombinované se zábaly (například s mořskými řasami, skořicí nebo rašelinou), ty vás mohou svým výsledkem příjemně překvapit. Zkusit můžete také pravidelné návštěvy sauny, která díky prokrvování kůže dokáže celulitidu zahnat do kouta.

Kosmetické produkty, které bojují s celulitidou, najdete ve fotogalerii:

Čtyři stupně celulitidy

Vzhledem k tomu, že se zvětšené nebo nerovnoměrné tukové buňky dostávají k povrchu kůže, stává se nemoc viditelnou. Celulitidu tak můžeme rozdělit na čtyři stupně: 

1. stupeň celulitidy – počínající fáze. Celulitida ještě není na první pohled vidět, zaznamenat ji můžeme při stlačení kůže, například na stehnech při sezení. Zda se u vás projevují první známky celulitidy, můžete odhalit jednoduchým testem. Stačí kůži úmyslně stlačit – pokud se objeví nerovnoměrně hladká struktura, je téměř jisté, že se ve vašem organismu začala celulitida objevovat. 

2. stupeň celulitidy – první známky onemocnění. Celulitida začíná být pozvolna vidět i pouhým okem. Projevuje se zatím jen vestoje, při chůzi nebo sezení. K tomu, abyste si jí všimla, však už není potřeba kůži stlačovat, ale je viditelná při napínání svalů a vaziva. Naopak při jejich povolení, jako například při lehu, známky celulitidy mizí.

3. stupeň celulitidy – zřetelné známky onemocnění. Celulitida je jasně viditelná při stoji, sezení, chůzi, ale i vleže při povolené kůži a svalech. Nerovnosti pokožky jsou silně zřetelné, prohlubně jsou výrazné a nelze je zamaskovat. Partie postižené celulitidou jsou na dotek citlivé a i pouhým dotekem lze nahmatat výrazné hrbolky v podkožním vazivu. Kůže v postižených partiích může být také při doteku chladná a bolestivá, což je další známkou nedostatečného prokrvení těchto částí těla.

4. stupeň celulitidy – nejtěžší forma onemocnění. Pokožka postižených partií je napjatá a tuhá. Jsou na ní patrny hluboké nerovnosti, které mohou být i několikacentimetrové, a to ve všech polohách a při všech aktivitách organismu. V této fázi nemoci se často nejedná už jen o samotnou celulitidu, ale často se k ní přidávají i jiné zdravotní problémy, jako jsou třeba nadváha a obezita, překyselení organismu nebo závažnější onemocnění související s játry, metabolismem a stravováním. V tomto případě je už nezbytně nutné řešit problémy s lékařem, protože by mohly vyústit v daleko závažnější postižení.

Co zhoršuje celulitidu?

Na vzniku celulitidy se podílí nejen genetika, ale také špatné stravovací návyky a s nimi spojené nadváha či obezita. Ke zvýšenému ukládání tuku do tukových buněk a hromadění vody vedou nadměrná konzumace živočišných tuků, cukru, slaných pochutin a nadměrné používání soli, ale také pití kávy a alkoholu, dále kouření, nedostatek ovoce a zeleniny a nedostatečný pitný režim. Čím dříve tedy své návyky změníte, tím rychleji celulitidu porazíte.

Co ještě může pomoct?

Vacupress

Tato přístrojová masáž vyvíjí na postižené partie podtlak a zároveň provádí jemnou masáž tkání. Dochází tak ke zlepšení proudění krve a kyslíku v ošetřované oblasti. Tkáně se uvolní a pokožka je krásně hladká.

Lymfodrenáž

Jedná se o uvolnění lymfatických cest a uzlin, které bývají přetížené toxickými látkami. Lymfatická masáž rozproudí metabolismus a vyrovná dolíčky. Můžete zvolit jak ruční, tak přístrojovou metodu. V kombinaci se zábalem vás může pomerančové kůže zbavit.

Mezoterapie

Při mezoterapii se pomocí speciálního patentovaného válečku, který obsahuje několik desítek titanových mikrojehliček, na pokožce vytvoří mělké kanálky, přes které prostupuje emulze s vitaminy, proteiny, kyselinou hyaluronovou a dalšími látkami. Složení této emulze zbavuje kůži škodlivých látek, které celulitidu způsobují. Mezoterapie vyhlazuje pokožku a stimuluje produkci nového kolagenu a elastinu, kyselina hyaluronová zase hydratuje pokožku a omlazuje.

Odstranění celulitidy laserem

Od pomerančové kůže rychle a výrazně ulehčí také laserové ošetření. Při něm se pomocí laserové hlavice zahřívá podkoží, takže se současně aktivuje tvorba kolagenových a elastinových vláken a dochází ke zpevnění pokožky. 

Autor: Aneta Valešová