Sportovní letoun Mooney M20J-201MSE s rakouskou registrací OE-DSF letěl z německého Stuttgartu. Pilot udělal několik »koleček« poblíž bavorského Ulmu, odkud zamířil přímo na Českou republiku a Prahu.

Zavřená dráha

„Letoun bez povolení vstoupil do vzdušného prostoru letiště. Následně začal přistávat na hlavní dráhu 06 pražského letiště, která je uzavřena,“ řekl mluvčí Řízení letového provozu (ŘLP) Richard Klíma.

Ještě než přistál, snažili se s ním pracovníci letiště navázat kontakt i jinak než vysílačkou na několika frekvencích. „Dávali mu červeným světlometem znamení, aby na dráhu nepřistával,“ řekl Klíma. Nakonec dosedl bez potíží. Při manévru se nikdo nezranil, nic nebylo poškozeno. „Celá záležitost bude předána úřadu pro zjišťování příčin letových nehod k dalšímu šetření,“ dodal Klíma.

Chyba pilota?

Pilota si převzala cizinecká policie a po výslechu ho propustila. Jestli bude potrestán, jasné v tuto chvíli není. Podle předběžných informací šlo o jeho chybný postup.

Armáda ho měla pod kontrolou

Podle bezpečnostního poradce Andora Šándora armáda malé letadlo zřejmě nevyhodnotila jako velké nebezpečí. „Letadlo měli pod kontrolou už dříve, než se objevilo u pražského letiště. Nejspíš hlídali, kam letí, ale rozhodli se nezakročit,“ domnívá se Šándor. „Byla obrovská klika, že na letišti nebyl zvýšený provoz,“ má jasno expert, podle kterého by takový pilot již neměl mít povolení létat.

Fotogalerie
20 fotografií