Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dovolená po pandemii: Na švédský stůl zapomeňte. A jak to bude vypadat na plážích?

Autor: Nikola Forejtová - 
30. května 2020
05:30

Přeplněné pláže, drinky u lehátka a švédské stoly prohýbající se pod tunou jídla. Obrázek klasické dovolené dřívějších let letos nečekejte. Na plažích budou speciálně vyhrazené prostory, nebude se zde konzumovat alkohol a někde se dokonce hlídá i doba slunění. Hotely také nebudou jako dříve: K dispozici bude online check-in, povinností bude dezinfekce kufrů a na švédské stoly můžeme také zapomenout. Jídlo se bude spíše donášet, případně se bude tvořit časový harmonogram pro klienty. 

Hranice dovolenkových rájů se pomalu otevírají. V červnu se můžeme těšit na Slovensko, Slovinsko, Německo i Řecko. V červenci pak i na Španělsko či na Maltu. Už nyní lze vyrazit do Chorvatska, přičemž při průjezdu v Rakousku i na Slovinsku nemusíte předkládat negativní test na covid-19. Otázkou ale nadále zůstává, jak to na dovolené bude vlastně vypadat. 

Chorvatsko, které k sobě žene turisty, se zatím zdá nejuvolněnější. Od tohoto týdne si stačí vyplnit speciální formulář. „Cizinci musí také během pobytu dodržovat speciální pokyny, tedy omezit kontakt s dalšími osobami a každé ráno si měřit teplotu,“ doplňuje Blesk Zprávám Andrea Řezníčková z Invie. 

Kdy se otevře jaký stát? Kdy se otevře jaký stát? | Blesk - Veronika Zabilanská

Na pláži jen v malém čtverci

Češi chtějí letos povětšinou trávit dovolenou v tuzemsku. Najdou se ale i ti, kteří by rádi vyrazili k moři. „Letos jsou dotazy na dovolenou v Řecku nejčastější a někteří zákazníci už si zájezd na červenec i srpen dokonce zakoupili,“ popisuje současnou situaci mluvčí cestovní agentury Invia Řezníčková. Řecko od 15. června povolí lety do Atén a Soluně, od července i na další místa.

„Vnímáme, že přibližně polovina našich klientů chce letošní dovolenou strávit u moře. Evidujeme však již i nové rezervace zahraničních zájezdů, nárůst nových prodejů očekáváme po otevření hranic,“ zmiňuje také mluvčí Čedok Eva Němečková.

I přesto, že brzy nebude nutné po návratu z dovolené zůstat v karanténě, dovolená nějakou dobu nebude taková, jak jsme zvyklí. Rozdíl poznáme třeba na pláži. Francie je kupříkladu postupně otevírá a vymyslela „šikovný“ systém pro rozestupy. Kromě vyhrazených míst označených lany si musí lidé předem zamluvit prostor pro slunění. Ten platí na tři hodiny a v jednom prostranství může být až šest lidí ze stejné domácnosti.

Pláže v jižní Francii La Grande Motte už jsou plné ohraničení pro lidi, aby bylo možné dodržovat rozestupy (28. 5. 2020). Pláže v jižní Francii La Grande Motte už jsou plné ohraničení pro lidi, aby bylo možné dodržovat rozestupy (28. 5. 2020). | ČTK / AP / Daniel Cole

Podobně přísné budou opatření i v jiných destinacích. Institut veřejného zdraví totiž doporučil omezit počet lidí na 15 osob na 100 metrech čtverečních. Odstup na pláži i ve vodě by pak měl být alespoň 1,5 metru. „Turisté se nemusí obávat přeplněných pláží, čímž se otázka rozestupů mezi lidmi do značné míry vyřeší přirozeně,“ dodává k tématu mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

„Je to tak, i některé hotely mají na plážích plexisklové boxy, momentálně už jsme je viděli na Santorini,“ potvrzuje vyhrazené prostory na plážích také Řezníčková. Doplňuje, že v Řecku musí od sebe být slunečníky aspoň čtyři metry a prozatím zde není povoleno konzumovat alkohol a vykonávat kontaktní sporty.

Restaurace budou mít na jídlo rozpis

Epidemie se nám bude připomínat hlavně v ubytovacích zařízeních. Hotely totiž přistupují k velmi přísným bezpečnostním opatřením.

„Hoteliéři jsou samozřejmě připraveni splnit veškeré hygienické standardy, které si současná doba žádá, zároveň ale chtějí zachovat pohodlí pro turisty, aby žádný z klientů neztratil pocit, že je skutečně na dovolené. Pravděpodobně se změní režim v jídelnách a restauracích, kde asi letos nebude all inclusive probíhat formou švédských stolů. Hotely také mohou připravit nějaký časový rozvrh, aby nepřišli na večeři všichni turisté najednou,“ vysvětluje Bezděk. 

Některé hotely v zemích, jako je kupříkladu Egypt nebo Tunisko, pak zavádí systém využívání hotelových pokojů. „Pokoje nejžádanějších hotelů budou obsazené střídavě tak, aby každý druhý pokoj zůstal volný, z parkoviště do hotelu povede dezinfekční koridor, budou se dezinfikovat kufry, počítá se s méně klienty i zaměstnanci,“ vysvětluje Řezníčková.

V Turecku se pak bude navíc měřit teplota, budou se udržovat rozestupy a klientům budou dezinfikovány kufry. Zde se rovněž bude vydávat jídlo po porcích. 

Původní zájezdy tři cestovky zrušily: Zákazníci nejsou věci

Cestovním kancelářím ale podobná opatření nejsou po chuti. Chtějí totiž svou nabídku zájezdů co nejvíce upřesnit. „Chceme, aby se klienti sami a dobrovolně rozhodli, kde si chtějí svou dovolenou užít, věříme, že seznam těchto zemí budeme od vlády znát už velmi brzy, popřípadě jaké budou bezpečnostní opatření v daných destinacích. Klienti už tak budou vybírat z relevantní nabídky a budou přesně vědět, jak budou jejich konkrétní hotely fungovat,“ konstatoval pro Blesk Zprávy Petr Kostka z Exim Tours.

Právě Exim Tours vedle CK Fischer a nově i CK Alexandria zrušil všechny letní zájezdy. „Způsob řešení těchto otázek může zcela zásadním způsobem ovlivnit kvalitu zájezdu, aniž bychom my, jako cestovní kancelář, mohli jakkoliv zasáhnout,“ vysvětluje Alexandr Pavlov, předseda představenstva CK Alexandria.

„Podobná situace je naprosto neslučitelná s běžnými standardy CK. Naši zákazníci nejsou ,věci', aby byli během své dovolené ,někam' umisťováni“ vysvětluje rozhodnutí kanceláře Pavlov. 

Pražský luxusní hotel Four Seasons začíná znovu fungovat po nuceném uzavření kvůli pandemii koronaviru (25. 5. 2020). Pražský luxusní hotel Four Seasons začíná znovu fungovat po nuceném uzavření kvůli pandemii koronaviru (25. 5. 2020). | ČTK / CTK / Krumphanzl Michal

anna1234 ( 30. května 2020 09:30 )

.. takhle omezující dovolená by mě ani nebavila.

trintin ( 30. května 2020 07:05 )

Chorvatsko, které k sobě žene turisty, se zatím zdá nejuvolněnější. Jak málo stačilo a už jim nevadí čeští paštikáři.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa