Cizinec podle mluvčího využil ke vstupu do Česka zmírnění dřívějších omezení kvůli koronaviru, od úterka jsou kontroly na hranicích s Německem i Rakouskem pouze namátkové. Německá policie vydala evropský zatýkací rozkaz, v Česku byl muž zadržen zhruba 12 hodin od spáchání skutku. „Samotné zadržení proběhlo velmi rychle a provedlo ho několik středočeských dopravních policistů nedaleko Prahy, pod záminkou běžné silniční kontroly,“ uvedl Schön.

V Německu by mělo podle mluvčího po předání podezřelého pokračovat jeho trestní stíhání. Policie zadržela i osobní auto, které muž na útěku použil. „Součástí žádosti německých kolegů bylo i zajištění vozidla pro účely trestního řízení,“ řekl Schön.

Na dálnici D1 policie 5. května zadržela cizince, který se podle německé policie pokusil v Německu zavraždit svou partnerku a ujel s jejich 1,5letým synem. Šlo nejspíš o Afghánce, který svou partnerku pobodal. Soud muže poslal do vazby, na základě evropského zatykače by měl být předán do Německa. O osudu chlapce rozhodoval úřad sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD).

Muž s dítětem překročili české hranice na přechodu Krásný Les v Ústeckém kraji v době, kdy byl vstup do země kvůli epidemii nového typu koronaviru výrazně omezen. Policisté ho zkontrolovali, pátrání po něm ale v té době ještě nebylo zaneseno v systémech. Okolnosti překročení hranice prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

V Německu spáchal násilný trestný čin, pak prchl do Česka.
Autor: Policie České republiky