Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prymula: Kufry mám sbalené, rozlučka bude. Rozpovídal se o riziku v hospodě i vakcíně

Autor: Nikola Forejtová - 
30. května 2020
05:30

Epidemiolog a tvář koronakrize Roman Prymula už si sbalil kufry a v pátek se rozloučil se svou kanceláří na ministerstvu zdravotnictví. Blesk Zprávám prozradil, že ho s resortem čeká pořádná rozlučka. Poznamenal ale, že se s agendou ještě zcela nerozžehnal. S ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) se totiž dohodl, že musí svou práci řádně uzavřít. V rozhovoru pro Blesk Zprávy také prozradil, jaké první kroky ho v nové funkci zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví čekají a jak vnímá postupné otevírání hranic. 

Jak se díváte na otevírání hranic, ke kterému nyní dochází. Řada zemí už ani nepožaduje negativní test na covid-19. Nemyslíte si, že je to příliš brzo? 

V tuto chvíli je velký tlak na to, aby docházelo k rozvolňování, a pokud je to mezi zeměmi, co mají srovnatelné podmínky, tak zde není moc co namítat. Naštěstí pro nás se situace v Německu výrazně zlepšila. V Bavorsku nebyly nové případy, z čehož jsem měl největší obavy. Pro nás je v tuto chvíli rizikové Polsko.

Přesto, neměli bychom s velkým uvolňováním vyčkat? Kupříkladu do vývoje vakcíny?

Bohužel my nevíme, kdy bude vakcína v podobě, kdy se dá používat a kdy se vyrobí v dostatečném množství. Musíme myslet na to, že režimy budou nadále omezené, nebudou otevřené hranice výhradně v celé Evropě. Pořád budou země, kde to riziko bude vyšší.

Kdy se otevře jaký stát? Kdy se otevře jaký stát? | Blesk - Veronika Zabilanská

Nedávno jste mluvil o jedné neživé vakcíně, která měla úspěch na gibonovi. Máte nějaké nové informace o vývoji - ať už tohoto kandidáta na vakcínu, či jiného?

No, to jsem zmiňoval práci úspěšnou na zvířecím modelu. Každopádně je nutné zmínit, že světové laboratoře jsou výrazně dál, protože jsou zde týmy, které mnoho let pracovaly na vývoji vakcíny proti SARS. Využívají tak zkušenosti. Mají proti nám nedohnatelný náskok.

Prymula: Vakcína se u nás nevyvine, ve světě jsou napřed

Takže nebudete z nové funkce zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví „tlačit“ právě do vývoje vakcíny?

Nebudu. Z hlediska české medicínské vědy, jak už jsem říkal, není velká šance na úspěch. My se potřebujeme podívat na nastavení našeho výzkumu. Největší prioritou je podívat se na výzkumnou infrastrukturu, která byla po řadu let dobře financovaná, a teď se dostáváme do situace, kdy by měla fungovat i bez tohoto financování z úrovně státu, ale ne každá instituce se na to připravila.

Už se s novou funkcí seznamujete, rozkoukáváte se?

Nebude to nijak ohromné, že bych měl míru na rozkoukání. Nyní jsme už nechali jmenovat komisi, která bude posuzovat FNUSA-ICRC v Brně, jestli jsou jejich výstupy adekvátní. To by mělo být v horizontu do čtrnácti dnů.

Roman Prymula byl hostem ve Studiu Blesk Zpráv. Roman Prymula byl hostem ve Studiu Blesk Zpráv. | Blesk:Robert Klejch

Takže už jste si sbalil na ministerstvu kufry?

Kufry jsem si v podstatě sbalil. Dneska (v pátek, pozn. red.) jsem ještě na ministerstvu a odsud pojedu domů. Ráno v pondělí už začínám jinde.

Plánujete rozlučku?

Avizoval jsem útvarům, které byly pode mnou, že rozlučku uděláme. Někdy na přelomu června nebo v polovině června. Já ale úplně neodcházím, protože na některých agendách ještě budu pracovat. Dohodl jsem se na tom s ministrem, že tam dotáhnu některé věci. 

Když bych se vrátila ke koronaviru. Na podzim se očekává druhá vlna. Už tušíte, jaká by mohla být během návratu covidu-19 Vaše úloha? 

Tak zatím funkci nemám. Pokud by k tomu došlo, bude potřeba probrat systém. Je třeba říci, že je nyní systém uspán. Ne že by přestal fungovat. Na místech, kde se nyní objevuje epidemie - kupříkladu v Moravskoslezském kraji - laboratoře fungují, ale jiná odběrová a testovací místa byla vypnuta. Nicméně jsou připravené, aby se v momentě, kdy dojde k prudkému nárůstu, celý systém rozběhl na plno. 

„Chodíme do práce nemocní, to je špatně“

Mluví se o tom, že by Čechy mohla epidemie „probrat“ a mohli by se naučit nosit roušky i během „běžné“ chřipkové epidemie. Přestali by chodit do práce nemocní. Jste také optimisticky naladěn? 

Myslím si, že to, co je pozitivní na současné situaci, je to, že jsme přestali vnímat roušky jako stigma. Je nyní mnoho důkazů, že význam mají, a pokud bychom si tak odnesli, že si při respiračním onemocnění vezmeme roušky, tak je to nesmírně pozitivní záležitost. Jsme navyklí, že nemocní chodíme do práce, což není v pořádku.

Co byste tedy lidem nyní vzkázal?

Já si myslím, že teď jsme v době, kdy bychom opravdu měli přemýšlet s rozumem. V tuto chvíli je malá virová nálož v populaci, nenakazíme se tak jednoduše a pozitivních osob není tolik - přesto bychom měli někde v koutku duše mít na paměti, že tu jsou rizika.

V některých případech je riziko malé, třeba když sedíme v divadle několik sedadel od sebe a máme roušku. Ale když jsme v hospodách, tak bychom si měli uvědomit, že se stane to, že se tam vyskytne pozitivní jedinec a že tam sedíme 30 centimetrů od sebe. Chtěl bych ale poznamenat, že je dobře, že teď máme tak málo pozitivních jedinců, jsme za to rádi.

frantacizek ( 30. května 2020 18:15 )

hlavně, že zoo v Praze musela zavřít už ve 13 hod, zase kvůli nějakému vašemu nesmyslu s Vojtěchem o počtu návštěvníků na den. Potřebují vydělávat, aby nakrmili zvířata, dohnali ztráty, je to venku, korigovat jste měli fluktuaci návštěvníků akorát v pavilonech. Modlím se, aby se Vám nerozjela na Karvinsku ta swingers party horníků ve sprchách a zase jste to tady u nás celé neparalyzovali.

montevideo ( 30. května 2020 14:38 )

Kdyby nebylo vakcín a očkování, lidstvo dodnes bojuje s morem, cholerou či pravými neštovicemi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa