Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nastávající mamince zachránilo těhotenství život: Před porodem jí našli zhoubný nádor

Autor: jžk - 
3. června 2020
15:01

Jade Palmerová (27) z Cardiffu ve Walesu začala ve 21. týdnu těhotenství trpět silnými migrénami. Souhlasila s předčasně vyvolaným porodem a podstoupila proto magnetickou rezonanci, která odhalila zhoubný nádor v jejích slinných žlázách!

Nález jí pravděpodobně zachránil život. Dvojnásobná maminka začala trpět nesnesitelnými migrénami, lékaři však z počátku nemohli přijít na jejich příčinu.

Když se Jade rozhodla pro předčasný porod v osmatřicátém týdnu těhotenství, odhalila magnetická rezonance nádor na slinných žlázách. Lékaři ho nejprve považovali za neškodný.

Jednalo se však o vzácný druh rakoviny, který se naštěstí díky ostražitosti doktorů kvůli nenarozenému dítěti podařilo objevit v počátku.

„Kdybychom se nerozhodli mít našeho druhého syna, mohl být nádor objeven příliš pozdě a všechno to mohlo dopadnout jinak,“ řekla Jade, která podstoupila šestihodinovou operaci, kdy jí nádor zcela odstranili.

Po zákroku jí zbyla 23 cm dlouhá jizva vedoucí za uchem a po krku. „Byla to nejtěžší zkušenost mého života. Každý den nosím jizvu s hrdostí jako připomínku ostatním, že rakovina se může objevit u kohokoliv,“ dodala mladá studentka psychologie.

Vzácná forma rakoviny způsobila vznik zhoubných buněk v tkáních slinných žláz, které se nachází za čelistí. Nejčastěji se nádor tvoří v příušních žlázách, může ale postihnout i podčelistní a podjazykové žlázy.

„Migrény však s rakovinou nesouvisely, byla náhoda, že jsem musela podstoupit rezonanci,“ uvedla Jade a dodala, že jí těhotenství a migrény zachránily život.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi