Co si na tvoření připravit?

Na veškerou tvorbu vám postačí jen pár základních drobností, které má v domácnosti asi každý z nás. Jsou to pochopitelně nůžky, disperzní lepidlo (např. Herkules), provázek nebo barevné bavlnky, potravinová fólie, voda, potravinové barvivo, třeba takové barvičky od Velikonoc (např. OVO). A tvoření může začít.

Herkules trojúhelník
Autor: Druchema, družstvo pro chemickou výrobu a služby

Designová BIO mísa

K jaru a létu bude patřit příroda a přirozenost, tak proč si ji nedopřát i na našich zahradách a terasách? A jak by se vám líbila taková mísa nebo miska jen z přírodních surovin? I tu si totiž snadno můžeme vyrobit.

Stačí, když si připravíme klasickou mísu, kterou máme v kuchyni a potravinovou fólii. Dále budeme potřebovat klasický provázek, nůžky, vodu a disperzní lepidlo. Nejprve si připravíme speciální směs disperzního lepidla a vody, ideální je ředění v poměru 1:1. Dle velikosti mísy vyměříme spotřebu provázku, vhodné jsou 3 – 5 metrů a ten následně ponoříme do směsi vody a lepidla a necháme jej nasáknout. Mezi tím si otočíme mísu dnem nahoru a pokryjeme potravinovou fólií. Následně provázek začneme na mísu namotávat, ideálně těsně na sebe. Když máme celou mísu pokrytou provázkem, odstřihneme zbytek a vše necháme zaschnout.

Po zaschnutí a vytvrzení jednoduše odstraníme potravinovou fólii a mísa vlastní výroby je na světě!

Herkules expert
Autor: Druchema, družstvo pro chemickou výrobu a služby

Stínidla na led osvětlení na pergoly a terasy

Není nic krásnějšího než během horkých letních večerů posedět na terase či pod pergolou. Dokonalou atmosféru pak ještě umocní krásné tlumené osvětlení. Ale jak na něj? Jednoduše! Postačí světýlka z vánočního stromku nebo venkovního řetězu a stínidla si už vyrobíme sami.

Postup je podobný jako při výrobě mísy. Jen místo provázku použijeme barevné bavlnky. Pokud je nemáme, můžeme použít provázek a připravíme si i OVO barvy na vejce, které nám jej obarví do pestrých tónů. Pak už budeme potřebovat jen několik balónků a vodu a můžeme se pustit do práce.

Herkules sestava
Autor: Druchema, družstvo pro chemickou výrobu a služby

Připravíme si opět směs disperzního lepidla a vody, ředěné v poměru 1:1. Do ní ponoříme bavlnky. V případě, že máme jen provázek, přidáme do směsi ještě některou velikonoční barvu, ideálně tekutou nebo gelovou. Mezi tím si mírně nafoukneme balónky a začneme je obmotávat bavlnkami. Dbáme na to, abychom při obmotávání dělali mezery, aby stínidlo mohlo vrhat ty správné stíny a umocňovalo atmosféru. Po zaschnutí lepidla balónek propíchneme nebo vypustíme a protáhneme jen ven. A máme hotovo!

A teď už jen hurá ven!