„Já si to v podstatě nepamatuju,“ uvedl u pražského městského soudu devětatřicetiletý Jiří M., který je od svého zadržení ve vazbě. Vypověděl, že v daný den byl dopoledne v práci v supermarketu a po směně se vypravil na Trojmezí »pokecat« za svým známým z ubytovny. Na místě pili víno, a to i s mužem, jenž později uhořel. „Bavili jsme se o vikinzích, Hitlerovi a tak. Názory jsme měli spíš shodné, taky mu vadili cizinci - Rumuni,“ popsal Málek svou konverzaci s bezdomovcem, kterého předtím neznal.

„Pak vím, že jsem ho dvakrát, třikrát kopnul,“ připustil. Tvrdí, že dál si na nic nevzpomíná a že o tom, že bezdomovec uhořel, se od svého známého z ubytovny dověděl až druhý den odpoledne.

„Lovec a trofej“ 

Přístřešek, který stál v lesnatém porostu mezi ulicemi Sady zahradnické mládeže a Doupovská, vzplál loni 6. července. Hasiči v něm nalezli zuhelnatělé ostatky a případ převzala policie. Z vraždy třiapadesátiletého bezdomovce pak obvinila Jiřího M., jenž předtím na místě popíjel s dalšími lidmi. Příčinou úmrtí byla podle pitvy kombinace otravy oxidem uhelnatým a otravy alkoholem.

Obžaloba uvádí, že Jiří M. bezdomovce napadl údery pěstí do obličeje a kopy. Ležícímu, silně opilému muži také údajně dupal na horní část těla a skočil mu na hlavu. Poté si pořídil jeho snímek, který státní zástupkyně označila za »trofejní fotografii«, a odešel. Zanedlouho se ale podle obžaloby vrátil a zapalovačem na místě založil požár, který se rychle rozšířil.

Vedle vraždy čelí muž obžalobě také z ublížení na zdraví a výtržnictví. Zhruba týden před požárem přístřešku se totiž popral v samoobsluze na Spořilově s pracovníkem ostrahy, kterému zlomil nos. Také na tento incident si dotyčný podle svých slov nevzpomíná - ví jen, že před obchodem popíjel rum. Za výtržnictví už byl trestán i v minulosti.

Sebestředný potížista

Znalci z oboru psychologie a psychiatrie v pondělí uvedli, že Málek netrpí žádnou duševní chorobou, má však poruchu osobnosti. Je sebestředný a v opilosti reaguje impulzivně. Alkohol pije nadmíru, užívá marihuanu a v minulosti bral pervitin. Na žádné z těchto látek však není závislý. V době obou činů byl středně opilý. Možnost jeho nápravy znalci označili za obzvlášť ztíženou.

Fotogalerie
5 fotografií