Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kim „ždímá“ elitu kvůli koronaviru i sankcím. KLDR má „hlad“ po západních měnách

Autor: Darina Jíchová - 
1. června 2020
20:30

Severní Korea je v současné době zmítána jak přísnými sankcemi, které byly na zemi uvaleny v souvislosti s jejím jaderným programem a raketovými testy, tak pandemií koronaviru. Přestože KLDR nehlásí žádné nakažené ani oběti, podle odborníků je nemožné, aby se nemoc zemi vyhnula. Stav ekonomiky je navíc nejhorší za posledních 20 let. Snad i proto diktátor Kim Čong-un začal doslova „ždímat“ národní elity, jejich peníze by měly pokrýt až 60 procent státního rozpočtu. Několik expertů na KLDR poskytlo deníku The Financial Times analýzu toho, co se pravděpodobně děje v hermetickém státě.

Server Daily NK, který v jihokorejském Soulu vedou zběhové z KLDR, s odkazem na ekonomickou analytickou firmu Fitch Solutions informoval o emisi dluhopisů a odkupu státního dluhu. Reportéři následně dodali, že Kim začal od bohatých Severokorejců doslova vymáhat peníze. První zmínky o jeho záměru se v tisku objevily minulý týden, rozhodnutí přišlo v době, kdy jsou už několik měsíců uzavřené hranice a přerušen trh s největším obchodním partnerem KLDR Čínou.

Experti: Je to v podstatě vydírání

„Myslím si, že je to vůbec první skutečný náznak toho, v jak velké finanční krizi se Severní Korea vlivem sankcí a koronaviru ocitla,“ uvedl expert na KLDR z Vídeňské univerzity Peter Ward. „Kdokoliv, kdo vydělává, nebo kdo má podstatné množství peněz, je nyní nucen je dát státu. Což je v podstatě vydírání,“ doplnil Benjamin Silberstein z think tanku FPRI.

„Je důležité mít na paměti, že pokud se jedná o emisi dluhopisů, jejich nákupčí nemají žádnou garanci, že od vlády kdy dostanou nějaké odškodnění,“ vysvětlil Ward, který osobně považuje severokorejskou vládu za „neschopnou učinit investice výhodné pro stát“. „Seberou peníze lidem, kteří ukázali, že s nimi umí zacházet, a investují je do jejich obvyklých zbytečností: rádoby prestižních projektů, paláců pro svého vůdce a na odměny pro pohlaváry,“ okomentoval Ward.

Severorejci prokazují vůdci a státu loajalitu

„Nelze pochybovat o tom, že koronavirus zhoršil už tak kritickou situaci, naposledy jsme takovou viděli v roce 1997,“ uvádějí závěry analytiků z Fitch Solutions. „Kim něco podobného zamýšlel pravděpodobně už dlouho, chce centralizovat svou moc, nejen politickou, ale i ekonomickou, pandemie mu jen otevřela dveře,“ domnívá se Daniel Wertz z neziskové organizace NCNK věnující se situaci v KLDR.

„Našli prostě jiný způsob, jak lidi přinutit, aby jim odevzdávali peníze, zvláště pak zahraniční měnu,“ uvedl Silberstein. „Říkají tomu loajální dar. Podle zdrojů nejde jen o bohatou elitu, ale o všechny, kdo vydělávají něco nad průměr. Vláda pak na tyto lidi tlačí, aby dobrovolně přispěli státu a ukázali věrnost vůdci,“ vysvětlil Silberstein.

KLDR čekají krušné časy

„Samozřejmě záleží také na tom, jakou má stát a strana na daného člověka páku,“ reagoval další expert na KLDR Andray Abrahamian. „Je velký rozdíl, pokud jde o člověka s malým podnikem, řekněme o 10 zaměstnancích, který si vydělává na dům s moderními spotřebičemi, či člověka, který šéfuje korporátu a ročně si sám vydělá miliony korun,“ poznamenal Abrahamian.

„Z dlouhodobého hlediska je pravděpodobně dobře, že KLDR přistoupila k takto zoufalému kroku. Mezi lidmi to vyvolá nepokoj a nespokojenost s vládou, což povede ke změně. Nicméně z krátkodobého horizontu mají před sebou Severokorejci ještě horší časy než doposud,“ zakončil Ward.

bullshit ( 16. prosince 2020 08:46 )

Andy vyplácí dividendy jen sám sobě

frantacizek ( 1. června 2020 20:58 )

tam je radost podnikat pod Kimym. no Andrej může být rád, že jsme tady neměli od 90. let nějakého takového Kimyho, pač to by žádný Andrej a holding Agrofert nebyli, pač Kimy by ty dividendy akcionářů projedl.

Zobrazit celou diskusi