Město každému návštěvníkovi, který do Prahy přijede a ubytuje se v hotelu déle než na jednu noc, poskytne poukázku. „Za každou noc, kterou zde stráví, získá benefitní body, které bude moci vyčerpat v institucích, primárně v pražských příspěvkových organizacích jako je zoo, botanická zahrada, planetárium nebo Galerie a Muzeum hlavního města Prahy,” řekla radní hl. m. pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha Sobě).

„Projekt je určen na restart cestovního ruchu. Nyní je zaměřen na české turisty. Samozřejmě, podle vývoje situace budeme program případně rozšiřovat i na země, odkud budou moci lidé přicestovat,” dodala Třeštíková.

Zapojeny budou rovněž instituce podporované hlavním městem prostřednictvím grantů. Mezi nimi Třeštíková uvedla Dox nebo Museum Kampa. Město by podle radní do systému rádo zapojilo také některé státní instituce, například Pražský hrad nebo Národní galerii.

Letní sezóna

Systém začne naplno fungovat od 1. července a jeho konec je zatím naplánován na letošní 30. září. Město bude vývoj sledovat a průběžně vyhodnocovat. Z celkové částky půjde přímo na podporu voucherů 70 milionů korun a na domácí kampaň je vyčleněno 15 milionů. Další peníze pak jsou určeny mimo jiné na kampaň do zahraničí. Odhad letošních ztrát z turismu činí 100 miliard.

Úbytek turistů zaznamenala metropole už v prvním čtvrtletí roku, i když protikoronavirová opatření začala platit zhruba v polovině března. V pražských hotelech, kempech a penzionech se ubytovalo 1,104 milionu hostů, tedy o 27,4 procenta méně než před rokem. Počet nocí, které v české metropoli strávili, klesl meziročně o 23,7 procenta na 2,621 milionu.
Fotogalerie
10 fotografií