Podle mluvčí má dekontaminace zajistit větší bezpečnost zaměstnanců OKD. Dvě desítky hasičů během tří dnů budou čistit šatny, koupelny, chodby i kanceláře. „Tato dezinfekce je nad rámec už přijatých opatření. Je to naše společná iniciativa, která podpoří stávající opatření doporučená hygieniky,“ uvedl výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

Dekontaminaci provádí profesionální hasiči v oblecích, rukavicích a speciálních maskách pomocí šesti generátorů horkého dezinfekčního aerosolu.

„Je to náročnější organizačně, budova se musí vyklidit, utěsnit, pak probíhá samotný zásah, následuje odvětrání a opět se místo zpřístupní pro lidi,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek. Mimo to se na dole stále každodenně dezinfikují společné prostory včetně dopravních nádob a vozíků, a to na všech lokalitách OKD.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči ve speciálních oblecích se chystají 1. června 2020 vydezinfikovat prostory karvinského Dolu Darkov, kde je ohnisko koronaviru. Hasiči Moravskoslezského kraje

Zkontrolují ty negativní

Na Dole Darkov zároveň začala druhá etapa plošného testování zaměstnanců, otestováno má být zhruba 250 lidí. Testování má ověřit, zda se nemoc covid-19 později neprojevila u pracovníků, jejichž vzorky byly při prvních testech negativní.

Nákaza se v Moravskoslezském kraji šíří prakticky už jen v souvislosti s ohniskem na Dole Darkov, mimo něj přibyl v pondělí jen jediný pozitivní pacient.