Plemena vhodná pro alergiky: americký bezsrstý teriér   basenji   bišonek   čínský chocholatý pes   havanský psík   irský vodní španěl   mexický naháč   peruánský naháč   portugalský vodní pes  pudl   knírač

Do domácnosti s alergikem je nejvhodnější pes bez srsti nebo takový, jehož chlupy nelínají. Co všechno vzít při výběru domácího mazlíčka do úvahy?

Zvíře pro alergika vybírejte zodpovědně

Dříve, než přijmete nového člena rodiny, musíte mít jistotu, že vám opravdu nebude způsobovat alergickou reakci. „I když je nějaké plemeno označené jako hypoalergenní, neznamená to, že je vhodné pro každého. Nejdříve se proto poraďte s lékařem a pak bych doporučoval si psa na několik dnů půjčit. Nebo alespoň několik hodin strávit v domácnosti, kde vybrané plemeno mají,“ říká Pavel Bradáč, který se specializuje na výchovu psů a jejich problémové chování. Pro psa a i rodinu je totiž velmi smutné, když si rodina vezme štěně a pak zjistí, že ho musí dát pryč. „Buďte v tomto směru co nejvíce odpovědní,“ zdůrazňuje odborník na psy.

Psi bez srsti neboli naháči

Plemena bez srsti, tzv. naháči, se jako psi pro alergiky doporučují nejčastěji. Počítejte u nich s tím, že vyžadují často jiný typ péče než psi s chlupy. V létě je například budete muset mazat krémem s faktorem, aby se nespálili, v chladnějším počasí zase potřebují oblečky pro uchování tělesného tepla.

Plemeno: čínský chocholatý pes
Charakteristika: Má milou a přátelskou povahu, nebývá zlý, naopak je vždy v dobré náladě. Vyžaduje spíše méně péče a jeho výchova je snadná. 
Hodí se k dětem: ano, velmi

Plemeno: mexický naháč
Charakteristika: Obvykle je klidný, nemívá problémy ani s dalšími domácími zvířaty. Zároveň ale počítejte s tím, že je to pes s osobností, který bude v některých situacích prosazovat vlastní názor. A taky že v případě nouze dokáže bránit svou rodinu.
Hodí se k dětem: ano

Plemeno: peruánský naháč
Charakteristika: Výborný společník, pro tuto roli byl ostatně v dávných dobách v Peru vyšlechtěn. Tento pes potřebuje dostatek pohybu, hodí se proto pro milovníky častých vycházek.
Hodí se k dětem: ano, velmi

Plemeno: americký bezsrstý teriér
Charakteristika: Pozor, toto plemeno má velmi silnou osobnost a rádo prosazuje vlastní názor. Hodí se proto pro zkušenější chovatele.
Hodí se k dětem: ne

Psi, kteří nelínají

Alergici si často vyberou i mezi psy se specifickým typem srsti, která nelíná a obsahuje malé množství roztočů, nebo dokonce vůbec žádné.

Plemena: irský vodní španěl a portugalský vodní pes
Charakteristika: Obě tato plemena mají ráda děti, svou rodinu i cizí lidi. Potřebují hodně pohybu, takže jsou ideální volbou pro sportovní rodiny. Srst obou plemen líná velmi málo a správnou úpravou srsti (častým koupáním psa a pravidelnou týdenní údržbou) lze zátěž pro alergiky ještě snížit.
Hodí se k dětem: ano, velmi

Plemena: bišonek a havanský psík
Charakteristika: Tato drobná plemena psů jsou výbornými společníky pro lidi jakéhokoliv věku. Péče o jejich dlouhou srst může být ale náročnější než u jiných plemen. 
Hodí se k dětem: ano

Plemeno: basenji
Charakteristika: Tento pes dokáže o svou srst pečovat stejně pečlivě jako kočka. Jeho chlupy jsou navíc měkké a krátké, takže představují pro alergiky pouze malou zátěž. Má samostatnou a nezávislou povahu, rád je v pohybu.
Hodí se k dětem: Spíše ano, ale raději k dětem až od 7 let.

Plemeno: pudl
Charakteristika: Pudli jsou velmi učenliví, v USA je dokonce považují za nejchytřejší plemeno psů. Proto jsou vhodní pro ty, kdo se chtějí věnovat výcviku nebo nějakému psímu sportu.
Hodí se k dětem: ano

Plemeno: knírač
Charakteristika: Knírači jsou také velmi učenliví, bývají ale tvrdohlaví, a proto by si je měli pořizovat zkušenější chovatelé. Počítejte také s tím, že malí knírači jsou velmi aktivní a potřebují spoustu pohybu.
Hodí se k dětem: ne

Jak psa začlenit do lidské smečky? Poradíme vám ve videu níže.