Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dopravci obnovují přeshraniční spoje. Jak se vlakem a autobusem dostanete na Slovensko?

Aktualizováno -
5. června 2020
17:04
Autor: mj, ČTK - 
5. června 2020
11:10

Češi a Slováci se od čtvrtka můžou znovu navštěvovat, jenže co můžou dělat bez vlastního auta? Dopravce urychlení otevření hranic nejen mezi Českem a Slovenskem, ale i směrem do Rakouska zaskočilo a narychlo chtějí obnovit své spoje. Podívejte se, jak a s kým se teď můžete dostat na Slovensko.

Obyvatelé Česka ani Slovenska už dlouhá léta nezažili taková omezení cestování. Během pandemie nemohli navštívit své blízké ani si zajet na výlet. Hranice se Slovenskem se uzavřely už v půlce března a pak byly až do tohoto týdne možné vstupy do země jenom na určitých hraničních přechodech s omezeními.

Premiér Igor Matovič ale během své návštěvy v Praze ve středu oznámil plány na znovuobnovení „Česko-Slovenska“ a následně ve čtvrtek odpoledne krizový štáb rozhodl o zrušení zákazu mezinárodní dopravy s Českem.

Náhlé otevření hranic překvapilo dopravce

Původně se ale očekávalo pozdější datum, často byl zmiňován 15. červen. Dopravci tedy nebyli připraveni a spuštění mezinárodní dopravy není možné z hodiny na hodinu. Cestující si tedy budou muset na první vlaky několik dní počkat.

„Slováci budou moci využívat leteckou, lodní, autobusovou i železniční dopravu do České republiky. Povolení Ústředního krizového štábu je již účinné,“ informovalo slovenské ministerstvo dopravy ve čtvrtek na sociální síti. „Jsem rád, že situace konečně dovoluje všechny druhy dopravy, a jsem přesvědčený, že v nejbližších dnech bude spolu s otevřením hranic povolena i doprava do ostatních zemí,“ uvedl ministr dopravy Andrej Doležal ze strany Sme rodina.

RegioJet už oznámil, že pracuje na obnovení přeshraniční dopravy, zároveň ujišťuje, že kapacity budou dostatečné. V případě potřeby je připraven zařadit i posilové spoje. V systému přepravce se už v pátek ráno objevily první jízdenky z Prahy do Košic, postupně budou přibývat i další spojení mezi českou metropolí a Bratislavou i s jinými destinacemi. Podle vyjádření mluvčího společnosti vyrazí první vlaky na cestu už v neděli. Slováci žijící v Česku by se tak opět mohli dostat za rodinami a Češi budou zase mít Vysoké Tatry dostupné i veřejnou dopravou.

Některé jízdenky si ještě nekoupíte

Železniční společnost Slovensko (ZSSK) už na svém webu oznámila, že mezinárodní doprava mezi Českem a Slovenskem se rozjede od 9. června. Od úterý tedy bude opět fungovat jak dálková, tak regionální mezistátní přeprava. Dohromady to bude 98 vlaků, z toho 45 v regionální dopravě. „U národních dopravců jde o řádově náročnější logistickou operaci, jelikož naše vozidla teď jezdí jinde. I proto v současnosti nemůžeme potvrdit přesný cestovní řád. Ten by měl být jasný v průběhu pátku. Prodej jízdenek zřejmě doladíme až v průběhu víkendu,“ informuje mluvčí ZSSK Tomáš Kováč.

Právě ve spolupráci se ZSSK chtějí obnovit svoje spoje i České dráhy. Ty první spoje do zahraničí obnovily už od 25. května na trase mezi Prahou a Berlínem, kde dosud vypravují tři páry vlaků denně. Další mezinárodní spoje přibudou v příštím týdnu. Od pondělí začne jezdit několik prvních spojů na Slovensko, o den později pak už počítají s téměř plným provozem vlaků k východním sousedům.

Na Slovensko se brzy vydá i Leo Express. Černozlaté vlaky by mezi Prahou a Košicemi měly vyjet od čtvrtka. Dopravce tak urychlil přípravy linky, původně chtěl obnovit spojení od 15. června. Leo Express začne nejprve s jedním vlakem za den, spojení bude následně postupně posilovat. Od července by se pak měl vrátit k plnému provozu. Dopravce chce také po otevření hranic mezi Slovenskem a Ukrajinou obnovit spoje do Lvova a čeká i na možnost cest do Polska.

Autobusem i do Německa

Kromě nově obnovených spojení se Slovenskem už Češi mohou využívat i veřejnou dopravu do Německa, která byla obnovena 25. května. Ještě dřív, už od 13. května, byly spuštěny autobusové linky do Drážďan či Berlína. A podobně je na tom i Rakousko, kam se můžete dostat jak vlakem, tak autobusem.

I letecká doprava pomalu ožívá, v současnosti létají spoje z Prahy do některých měst v Německu a Nizozemí. ČSA postupně ohlašuje obnovení dalších linek, od poloviny června přibudou lety do Košic, Budapešti i Keflavíku na Islandu. Během léta se pak očekává velký nárůst provozu, kdy budou uvedeny i lety do letních destinací, které provozují i jiné společnosti.

Video  Babiš odmítá strašení 2. vlnou pandemie koronaviru. Nikdy už nebudeme dělat plošné opatření, slíbil. 
Video se připravuje ...

V Česku už můžou přistávat letadla ze všech zemí EU

Letadla ze zemí Evropské unie mohou od pátku přistávat na všech letištích v Česku. Ruší se omezení příletů pouze na letiště v Praze, Brně, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicích. Dnes o tom rozhodla vláda jako součást opatření pro uvolnění hranic. Na letištích ale budou zachovány hraniční kontroly, opatření bude platit do konce června.

Vláda s účinností od dnešních 12:00 zrušila omezení pro cestování po zemi do Německa, Rakouska a Maďarska, už od čtvrtka neplatí omezení pro cesty na Slovensko. V letecké dopravě ale zůstávají hraniční kontroly zachovány, kabinet to v usnesení zdůvodnil tím, že při cestování letadly trvá závažná hrozba rozšíření epidemie koronaviru v Česku. Policie by měla kontroly na letištích provádět „flexibilním způsobem, přiměřeným aktuální hrozbě v závislosti na vývoji situace“, uvádí schválený materiál.

Video  Babiš a Petříček o změnách při cestování: Do Rakouska i zpět bez potvrzení či karantény, u Německa pozor.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

montevideo ( 5. června 2020 12:54 )

Dopravci nebyli připraveni na spuštění mezinárodní dopravy ... To jsou tedy podnikatelé na baterky

Zobrazit celou diskusi