Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Většina států EU chce k 15. červnu opět otevřít své hranice. Španělsko si ještě počká

Aktualizováno -
5. června 2020
18:58
Autor: ČTK - 
5. června 2020
14:40

Velká většina států Evropské unie chce otevřít hranice uvnitř Unie do 15. června, všechny nejpozději do konce měsíce. Otevření vnějších hranic společenství by mohlo přijít v červenci. Po dnešním jednání ministrů vnitra to řekla chorvatská státní tajemnice Terezija Grasová, jejíž země nyní EU předsedá. Podle informací ČTK chce až na konci června rušit omezení na hranicích pouze Španělsko, ostatní země dříve. S otazníkem je nicméně Polsko.

Státy chtějí stále přihlížet k vývoji koronavirové nákazy, podle Evropské komise však již nejsou důvody k dalšímu prodlužování hraničních kontrol.

„Uvítala jsem, jak rychle členské země přistupují k rušení omezení na hranicích,“ prohlásila po jednání eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová, podle níž by již na konci června mohl opět plně fungovat schengenský prostor bez hraničních kontrol. Záležet to však bude především na tom, zda bude pokračovat příznivý vývoj nákazy covidu-19 v jednotlivých členských zemích, které mají rozhodnutí ve svých rukou, dodala komisařka.

Epidemiologové jsou optimističtí

„Dodržování bezpečné vzdálenosti a další opatření k ochraně zdraví jsou stále potřebná,“ podotkla Johanssonová. Unijní epidemiologové jsou podle ní přesvědčeni, že situace se natolik zlepšila, že kontroly mezi členskými státy jsou bezpředmětné.

Brusel již v květnu doporučil státům postupně a koordinovaně rušit hraniční kontroly. Zatímco například pobaltské země či Česko a Slovensko již společné hranice pro své občany otevřely, další státy včetně Německa či Belgie se chystají omezení zrušit v polovině června.

Zrušit omezení na vnějších hranicích evropského společenství by podle Grasové mohly unijní země v červenci, až budou otevřeny všechny vnitřní hranice. Někteří ministři dnes podle ní dali najevo, že chtějí stanovit jasná kritéria nutná k otevření hranic pro cizince z mimounijních zemí. Ne všechny státy mají na tato hlediska stejný názor a zvláště země na vnějším okraji unie požadují, aby Brusel přišel s jednotnými pravidly.

Komisařka Johanssonová přislíbila, že unijní exekutiva připraví doporučení pro otevření vnějších hranic příští týden.

Česko-rakouská hranice v Dolním Dvořišti na snímku pořízeném 4. června 2020. Od stejného dne Rakousko otevřelo hranice po zmírnění koronavirové epidemie. Čeští policisté budou při návratu stále kontrolovat, byť namátkově, zda lidé mají doklad o negativním testu na covid-19. Česko-rakouská hranice v Dolním Dvořišti na snímku pořízeném 4. června 2020. Od stejného dne Rakousko otevřelo hranice po zmírnění koronavirové epidemie. Čeští policisté budou při návratu stále kontrolovat, byť namátkově, zda lidé mají doklad o negativním testu na covid-19. | ČTK / CTK / Pancer Václav

Česko a Slovensko otevírají hranice

Česká republika a Slovensko dnes po čtvrtečním uvolnění režimu na svých společných hranicích ke stejnému kroku přistoupily i vůči Maďarsku a Rakousku. K obnovení průjezdnosti střední Evropou po zmírnění koronavirové epidemie se zatím nepřipojilo Polsko. Také při cestách do Německa by lidé měli mít důvod, ale při návratu už není vyžadován test na koronavirus.

Maďarsko otevřelo své hranice pro Čechy od dnešních 08:00, omezení pro cesty na Slovensko jsou zrušena od čtvrtka. Německo chce podle Petříčka koordinovat otevírání svých hranic s dalšími sousedy, proto zatím nepřistoupilo na úplné zrušení omezení. Kontroly na hranicích s Německem zavedeny nejsou, na dálnicích v německém vnitrozemí se ale dělají namátkově.

Snadněji by ode dneška mělo být možné cestovat například z Hamburku do Budapešti nebo třeba až k chorvatskému pobřeží Jaderského moře. Slovenský premiér Igor Matovič na slovensko-maďarské hranici zdůraznil, že uvolnění se týká i veřejné dopravy na mezinárodních linkách. Čeští dopravci už oznámili, že začnou s postupným obnovováním spojů do okolních zemí.

Německo podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) zatím nepřistoupilo na úplné zrušení omezení, důležité ale podle něj je, že Němci do Česka mohou bez omezení na nákupy. Z okolních zemí zatím zvláštní režim zachovává Polsko. Podle Petříčka dosud Varšava neuvedla ani orientační termín, kdy s otevíráním počítá.

Uvolňování i na železnici

Vláda v pátek také rozhodla o otevření všech českých letišť pro přílety ze zemí EU, dosud bylo možné přistávat pouze v Praze, Brně, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicích, na letištích ale budou do konce června zachovány hraniční kontroly. Kabinet to zdůvodnil tím, že při cestování letadly trvá závažná hrozba rozšíření epidemie v Česku. Policie by měla kontroly na letištích provádět „flexibilním způsobem přiměřeným aktuální hrozbě v závislosti na vývoji situace“, uvádí schválený materiál.

S postupným uvolňováním režimu na hranicích souvisí také obnovování železničního spojení mezi Českem a okolními státy. První vlaky na Slovensko vyšle RegioJet v neděli, od pondělí pak také České dráhy a od čtvrtka také Leo Express. V polovině června pak přibudou i další vlakové spoje do Rakouska a Německa. Čekat naopak musí nadále u vlaků do Polska.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa