„Nejčastěji se jednalo o čerpání vody ze zatopeného sklepa nebo odčerpání laguny vzniklé na silnici, hasiči také čistili kanalizace a silnice od bláta a naplaveného dřeva," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Hned na dvou místech zasahovali v Boskovicích. „Odčerpávali jsme vodu z laguny a ze zaplaveného parkoviště před obchodním domem. Vyjížděli jsme také k jednomu spadenému stromu do Čebína,“ dodal Dvořák. V Lysicích zase dobrovolní hasiči čistili kanalizační vpusti.

 

Po řádění živlů zůstaly do pondělího rána neprůjezdné silnice mezi Brumovem a Bedřichovem a u obce Nelepeč-Žernůvka na Brněnsku. Jejich čistění se uskuteční během pondělního dopoledne.

Na řekách zatím 1. stupeň

Vytrvalý noční déšť zvýšil průtoky v řekách. Svratka v Brně na Poříčí a Veverské Bítýšce dosáhla prvního stupně povodňové aktivity označovaného jako bdělost, vyplývá z dat Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Moravy. První stupeň povodňové aktivity je dnes také na Želetavce ve Vysočanech na Znojemsku a Loučce v Dolních Loučkách na Brněnsku.