Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vztahy na bodu mrazu: Kim skoncoval s Jižní Koreou, KLDR „odstřihla“ veškerou komunikaci

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
9. června 2020
09:33

Severní Korea v čele se svým vůdcem Kim Čong-unem splnila svou hrozbu a počínaje dneškem, úterým 9. června, přerušila komunikaci se sousední Jižní Koreou. Jihokorejští činitelé už se dnes ráno nedovolali protějškům v KLDR, která avizovala přerušení všech mezikorejských komunikačních linek. Podle agentury Reuters to uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Neuskutečnil se pravidelný ranní telefonát se styčným úřadem a Severokorejci údajně nereagovali ani na vojenských horkých linkách.

Ještě před přerušením kontaktu mezi Korejemi severokorejská agentura KCNA sdílela další sadu fotek Kim Čong-una potvrzujících, že diktátor je naživu, fit a stále u moci. KLDR chce zřejmě předejít šíření spekulací, jak tomu bylo v dubnu, kdy Kim na tři týdny zmizel z veřejného života. Byli to právě zběhové žijící v Jižní Koreji, kdo jako první přišel s teorií, že Kim pravděpodobně zemřel.

Vůdce KLDR Kim Čong-un na jednání politbyra Vůdce KLDR Kim Čong-un na jednání politbyra | Reuters

Kim si drží odstup

Nejnovější záběry pocházejí ze schůze politbyray jasně ukazují, že severokorejský diktátor dbá na sociální distancování a u kulatého stolu sedí s nejméně dvou metrovým rozestupem od svých straníků. Roušku ale neměl nikdo z přítomných. Na jednání se nerozebíral koronavirus, KLDR stále tvrdí, že v zemi nemají jediný případ nákazy, rokovalo se o „národní ekonomice a zlepšování života běžných Severokorejců“.

Severní Korea oznámila, že počínaje dnešním polednem (05:00 SELČ) přerušuje komunikaci skrze politické a vojenské kanály. Podle severokorejské státní tiskové agentury KCNA se jedná pouze o první krok a Severní Korea postupně s jižním sousedem zcela přeruší veškerý kontakt. Pchjongjang podle zpravodajského webu BBC v prohlášení o Jižní Koreji hovořil jako o „nepříteli“.

Napětí mezi Korejemi

Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení by pravidelné telefonáty mezi dvěma stranami měly pokračovat, protože představují základní komunikační kanál. Soul uvádí, že bez odezvy byl už pondělní ranní pokus o spojení se styčným úřadem, což se předtím nestalo skoro dva roky. Odpoledne ale obě strany opět byly v kontaktu.

Přerušení kontaktu se Soulem je s největší pravděpodobností reakcí na letáky s kritickým reakcemi na Kimovu vládu, které aktivisté a zběhové v balonech posílají přes hranice.

Vůdcova mladší sestra Kim Jo-čong minulý týden hrozila, že pokud Jihokorejci nezastaví šíření „zlé propagandy, bude jihokorejská vláda přinucena zaplatit tu nejvyšší cenu“. Kim zdůraznila, že pamflety narušují mírovou úmluvu z třetího korejského summitu podepsanou v září 2018.

Video  Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“.  - Twitter / @TheBlueHouseKR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi