Typické znaky     možná záměna     závojenka olovová a jed   co dělat při otravě

Hlavně ti méně zkušení totiž mohou tuto nebezpečnou houbu zaměnit  s mladým hřibem dubovým nebo čirůvkou májovkou. Jak je bezpečně odlišit? Poradí Pavel Dombaj, mykolog z Houbařského spolku v Žatci.

Jak poznat závojenku olovovou

  •  „Jedním z nejdůležitějších rozpoznávacích znaků je u závojenky olovové místo výskytu,“ říká mykolog Dombaj. Roste v teplých listnatých lesích, obvykle na vápenitých půdách pod duby, od května do září. V jehličnatých lesích na ni nenarazíte.
  • Dalším důležitým znakem je velikost plodnic. Závojenka olovová patří mezi masité druhy hub s velkým kloboukem – v dospělosti může mít průměr až 20 cm.  Díky tomu je v lese velmi nápadná.
  • Typický je pro ni i odstín klobouku, který bývá zbarven bělavě, nažloutle, našedle až šedohnědavě. Vždy jsou to světlé odstíny barev. Klobouk má nejprve tvar kužele, postupně se narovnává a uprostřed se objeví široký tupý hrbolek.
  • Lupeny jsou v mládí nejprve světle žluté, později narůžovělé a v dospělosti pak načervenalé.  Na okrajích klobouku ale dlouho zůstávají žluté.
  • Bílá dužnina má v mládí příjemně moučnou vůni, do které se ale v dospělosti přidá nelibý ředkvový nádech.

Záměna: Pozor na čirůvku májovku a mladý hřib

Jakým jedlým houbám je závojenka olovová podobná? Poplést byste si ji mohli hlavně s čirůvkou májovkou, hřibem dubovým a v případě velké nepozornosti i se závojenkou podtrnkou.

Čirůvka májovka

Tato chutná houba roste až do června, a daří se jí nejen na loukách, ale i ve světlých travnatých lesích. Stejně jako závojenka olovová je světlá a má výraznou moučnou vůni. Rozdíl je ale v lupenech, které má májovka bělavé, vždy bez žlutých nebo růžových tónů.

Mladý hřib dubový

Další nebezpečí spočívá ve sběru mladého hřibu dubového, který ještě nemá rozvinutý klobouk. „Mladé plodničky hřibu dubového a závojenky olovové mohou být velice podobné jak barvou, tak i tvarem. Pro houbaře proto platí pravidlo sbírat pouze houby, které mají dostatečně vyvinuty rozlišovací znaky,“ zdůrazňuje mykolog Pavel Dombaj.

Závojenka podtrnka

Jedlá závojenka podtrnka je jedovaté závojence olovové hodně podobná, má narůžovělé lupeny a světle hnědý klobouk. Roste ale na zcela odlišných místech - pod růžokvětými stromy a keři (pod trnkami, hlohem mahalebkou, meruňkami, broskvemi, švestkami, třešněmi, jabloněmi…). K záměně by proto dojít nemělo.  

Jak je to s jedem a co dělat při otravě?

Závojenka olovová patří mezi velmi nebezpečné houby, toxin, který je za její jedovatost zodpovědný, však vědci zatím neidentifikovali. Houba každopádně vyvolává otravu, která začne zhruba 2 hodiny po jídle a projevuje se úporným zvracením a průjmy. Tento stav může trvat i několik dnů, což vede k silné dehydrataci, které pro děti, starší a nemocí oslabené lidi může být fatální.

Při vzniku nevolnosti z hub byste měli co nejrychleji přivolat lékaře a do jeho příjezdu podávat pitnou vodu nebo minerálku. „V žádném případě se nemá pít alkohol, káva nebo čaj. Je dobré uschovat část zvratků nebo zbytky zpracovaných hub. Umožní to identifikaci druhu houby, a tím včasnější cílenou léčbu otráveného,“ uzavírá mykolog.

Závojenku olovovou i houby, které jí jsou podobné, si prohlédněte ve fotogalerii.