„Churchill byl rasista. Black lives matter,“ skví se červený nasprejovaný nápis na podstavci u sochy Winstona Churchilla v Praze 3, která stojí na náměstí nesoucím právě jméno britského expremiéra. Případ řeší policie. „Policisté jsou na místě, místo zadokumentují,“ řekl pro Blesk.cz ve čtvrtek před desátou ráno policejní mluvčí Jan Rybanský.

Churchillova socha patří Praze 3. „V tuto chvíli tam jede náš antigrafitti tým, který bude posprejování odstraňovat. Je to pro nás obyčejné vandalství, neuvažujeme o tom, že bychom sochu odstranili,“ uvedla kolem 11:00 mluvčí radnice Lucie Bukovanská. Antigraffiti tým pak nápis kolem poledne skutečně bez potíží odstranil. 

„Případ je prověřován pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Předběžná škoda byla vyčíslena na částku přesahující jeden tisíc korun,“ dodal Rybanský odpoledne.

Vandal, jež tam nápis vyvedl v noci na čtvrtek, se nejspíš nechal inspirovat v Londýně, kde se Churchillova socha dočkala stejného nápisu o uplynulém víkendu. V tu dobu po celé Evropě probíhaly demonstrace proti rasové nesnášenlivosti, které odstartovala smrt 46letého Afroameričana George Floyda. Floyd zemřel 25. května v americkém Minneapolisu poté, co mu policista Derek Chauvin při zatýkání více než osm minut klečel na krku.

„Churchill byl rasista,“ znělo londýnským davem demonstrantů o víkendu. Churchill zastával podle historiků rasistické a antisemitské názory a kritici ho obviňují, že odepřel dodávky potravin Indii za hladomoru v roce 1943, který zabil více než dva miliony lidí. V anglickém přístavním městě Bristol v neděli lidé protestující proti rasismu strhli a hodili do vody sochu Edwarda Colstona, který v 17. století vydělal jmění na obchodu se západoafrickými otroky. Na případy zvýšeného policejního násilí a rasismu vůči černochům upozorňuje právě hnutí Black Lives Matter (na životech černochů záleží).

Cílem sprejerských útoků byla v poslední době v Praze zejména socha sovětského maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6. Tamní radnice sochu vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, nechala loni v létě zakrýt plachtou a počátkem letošního dubna odstranit. Ruská diplomacie proti tomu protestuje.

Fotogalerie
112 fotografií