V sobotu bude naši pocitovou teplotu zvyšovat vlhkost vzduchu a skloňovat budeme takzvané dusné dny. Cítit se budeme jako v prádelně. V odpoledních hodinách se budou tvořit četné bouřky, doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až 40 mm během tří hodin. Kvůli nasycení půdy vodou hrozí opět rozvodnění menších toků. A na srážky a bouřky bohaté počasí bude pokračovat i po víkendu.

Víkend bude ve znamení silných bouřek

V sobotu bude zpočátku dne polojasno, postupně bude docházet k přibývání oblačnosti a odpoledne očekáváme přeháňky nebo bouřky na většině území. Ojediněle to budou bouřky i silné, tj. doprovázené přívalovým deštěm nebo krupobitím.

Noční teploty budou klesat na 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 až 31 °C. Naši pocitovou teplotu bude zvyšovat vysoká vlhkost vzduchu – cítit se budeme až na 35 °C. Vát bude slabý jihovýchodní vítr o rychlosti do 15 km/h, v bouřkách bude zesilovat na rychlost kolem 70 km/h.

Varování meteorologů platí od sobotního poledne až do půlnoci, při bouřkách může napršet až 35 milimetrů srážek, tedy 35 litrů vody na metr čtvereční. Bouřky může doprováze krupobití. Výsraha platí pro celé Česko.

Sledujte víkendové teploty na radaru Blesku

Podobný scénář bude psát i neděle – bude polojasno až oblačno, během odpoledne četné přeháňky a místy silné bouřky. Bouřky budou opět místy doprovázet nebezpečné meteorologické jevy. Noční teploty zůstanou relativně vysoko – mezi 17 až 13 °C. Nejvyšší teploty se zastaví nejčastěji mezi 25 až 29 °C. Foukat bude slabý až mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h, v bouřkách bude zesilovat na rychlost kolem 70 km/h.

Prádelna bude pokračovat i po víkendu

Počátkem nového pracovního týdne bude příliv teplého východního vzduchu přechodně slábnout – v pondělí a v úterý v maximech naměříme teploty nejčastěji do 25 °C, od středy to budou maxima na 27 °C. Počátkem týdne se budou přeháňky a bouřky vyskytovat pouze ojediněle, od čtvrtka jich bude opět přibývat.

Na povrchových vodách je po suchu

Vydatné a trvalé srážky v první červnové dekádě, kdy na frontálním rozhraní od pondělí do středy například na Šumavě spadlo až 71 mm srážek, což je červnový normál, přerušily sucho povrchových vod, tj. vody v půdě i průtoky řek. Hladiny podzemních vod se mírně zvedly zejména na severovýchodě území.

Přelom června a července bude zřejmě horký. V nadcházejícím týdnu bude přes den až 27 stupňů Celsia a přes noc rtuť neklesne pod deset stupňů. Nejméně příští týden ale budou také asi přetrvávat bouřky se silnými dešti. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi.

Video
Video se připravuje ...

Ledové kry v rozvodněném Podolském potoce se prohnaly po červnové průtrži mračen Rýmařovem. Jana Křenková

Fotogalerie
40 fotografií