Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Povodně změnily život obyvatel na Olomoucku: Lidé se semkli a drží pevně při sobě

Autor: DH - 
12. června 2020
19:29

Obce Šumvald, Břevenec a jejich okolí zasáhla téměř před týdnem velká živelná pohroma. Po velké průtrži mračen se jimi prohnala lokální povodeň, která ničila vše, co jí stálo v cestě. Už několik dní místní pracují, aby se zde život mohl vrátit do starých kolejí. Pomáhají si, v čem jen to jde.

Z hodiny na hodinu se v Šumvaldu a Břeveneci změnil život takřka všem, kteří v obcích žili. Velká voda se přivalila a poničila zahrady, komunikace a nejvíce sklepy domů. Někteří přišli o velký majetek, voda jim strhla domy. I tak se ale nikdo nevzdal a hned, co voda ustoupila, se dali všichni do práce.

Místní si ale nepomáhají jen sami, na místě jsou hasiči a nečekaně velkou pomocnou ruku podali i další lidé – Češi, kteří často ani nepochází z této oblasti. Jednoduše se ale nemohli dívat na to, jak jejich krajané trpí v důsledku něčeho, co nikdo nemohl čekat ani ovlivnit.

Na facebooku vznikla skupina s názvem Šumvald a Břevenec, spolu a silnější, kde se začaly množit příspěvky, ve kterých lidé většinou nabízí pomoc. Lidé se ptají, zda někdo nechce něco dodávkou přivést z nedaleké Olomouce, rozváží potraviny, hygienické potřeby i balenou vodu. Jiný zase nabízí staré oblečení, pracovní oděvy, ale i nářadí na opravu obce.

Velká skupina lidí pak nabízí obyvatelům poničené obce finanční pomoc. Na stránce řada z nich prosí o čísla účtů, kam pak posílá nemalé částky, aby pomohla potřebným. Mezi příspěvky se pak objevilo i několik nabídek na darování pračky, i o ně totiž obyvatelé poničených obcích přišli, protože většinu z nich zaplavila ve sklepích voda. V dnešní těžké době pak na seznamu věcí, které lidé do obcí dováží, nechybí roušky a desinfekce.

Šumvald a Břenevec zasáhla velká voda 7. června letošního roku. Poničila velkou část obou obcí. Ve druhé jmenované obci dokonce místní zasáhla obrovská tragédie, když se dozvěděli, že ve vodě utonula jejich spoluobčanka paní Hana. Její milující rodina a přátelé se s ní v pátek 12. června rozloučili na hřbitově ve Šternberku. Stala se jedinou přímou obětí této hrůzné události.

frantacizek ( 13. června 2020 05:54 )

no snad to teď nepřijde dnes a zítra znovu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání