Bude to šok! Po sérii suchých let jsme téměř zapomněli, jaké umí dusno být nepříjemné. A »prádelna« bude už od sobotního rána. „O víkendu ráno naměříme 16 °C při relativní vlhkosti vzduchu 95 procent,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová.

Nesnesitelné vedro

Přes den teploty vystoupají i ke 30 stupňům. Pocitová teplota ale bude až 35 stupňů, a to hlavně proto, že při vysoké vzdušné vlhkosti je pro lidské tělo mnohem obtížnější se ochladit. „Při teplotě 35 °C a suchém vzduchu je u nás snesitelněji než při vlhkém, dusném počasí, charakteristickém pro bouřkové situace, když teplota je třeba jen kolem 30 °C, ale vlhkost přes 50 procent,“ varují meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

Dusných dní nebývá během roku v Česku mnoho. Na horách se téměř nevyskytují. Nejvíc jich zažívají obyvatelé Polabí, Hané a možná trochu překvapivě i Slezska.
Autor: Infografika Blesk

Nebezpečí pro naše zdraví

Opatrní by měli být hlavně lidé s dýchacími obtížemi, alergici i astmatici. „Vzdušná vlhkost se pojí se znečištěním ovzduší. Chytá na sebe prachové částice, pyly a podobně. To může vést k podráždění dýchacích cest i u zdravého člověka. U nemocných může zhoršit jejich obtíže,“ vysvětluje plicní lékař profesor Petr Pohunek.

Plicní lékař profesor Petr Pohunek
Autor: archiv

Důležité pro astmatiky a alergiky je podle něj mít u sebe předepsané léky, aby mohli problémy hned řešit. Tento víkend by se ale přehnané námaze měli vyhnout všichni. „Nejsme na dusno příliš zvyklí. U nás bývá obvykle buď mokro, nebo horko. Dusných dní je jen pár,“ říká profesor Pohunek.

Jak dusno ovlivňuje naše tělo?

Mozek

Ve snaze se v horkém a dusném počasí ochladit, organismus rozšíří cévy. A to i v mozku, což může vyvolat závratě a nevolnost.

Plíce a dýchací cesty

Nečistoty obsažené ve vlhkém vzduchu dráždí dýchací cesty a mohou vyvolat kašel, či dokonce astmatický záchvat.

Nos

Dýchat přiměřeně vlhký vzduch je příjemné, ale pokud je vodních par ve vzduchu příliš, sliznice natékají a trápí nás pocit ucpaného nosu.

Vlasy

Spíše kosmetický je efekt, který má vlhko na vlasy. Většinou se zvlní, případně jsou krepaté.

Kůže

Hůře se odpařuje pot, takže člověk se snáz přehřeje.

Sledujte víkendové počasí na radaru Blesku

Fotogalerie
21 fotografií