Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mikroplasty „prší“ do národních parků, ukázala studie. Zamořené jsou i Pyreneje

Autor: mj - 
21. června 2020
20:58

Podle studie publikované v prestižním časopisu Science se ukazuje, že v atmosféře se nachází víc než tisíc tun mikroplastů, které jsou každoročně dopraveny až nad přírodní chráněná území na západě Spojených států amerických. Už dříve se podařilo zdokumentovat výskyt plastových mikročástic i v Pyrenejích i na arktickém sněhu.

Až doteď byl známý především jeden způsob šíření mikroplastů po planetě. Mělo se za to, že primárním způsobem přepravy mikročástic plastů je voda, konkrétně řeky a oceány. Ale jak uvádí španělský El País, v poslední době vědci zjišťují, že existuje i další důležitý typ jejich šíření – atmosféra.

Plasty jsou už všude

Dle studie publikované v prestižním časopisu Science, déšť, vítr i oblaky mohou přenášet částečky plastů na místa, kde byste to nečekali. Odborníci tvrdí, že jejich přítomnost byla zaznamenána i v národních parcích na západě USA.

Výzkumníci ze Státní univerzity v Utahu zkoumali atmosférické srážky sesbírané v 11 přírodních lokalitách od podzimu 2017 do léta 2019. Z nich zjistili, že tam každoročně spadne více než tisíc tun mikroplastů, tedy ekvivalent toho, jako kdybyste na stejné území vyhodili 120 až 300 milionů plastových lahví a rozdrtili je na mikroskopické kousky.

„Překvapil nás tak vysoký výskyt plastů ve vzorcích, protože to volným okem jednoduše nevidíme. Ale pracujeme se dvěma různými metodami propočtů a obě ukazují podobné výsledky,“ popisuje výzkum Janice Brahneyová, odborná asistentka na univerzitě v Utahu a hlavní autorka dané studie.

Nejenom USA, ale i Pyreneje jsou plné plastů

Výskyt mikroplastů v oblastech Skalnatých hor nebo Gran Kaňonu je překvapivý, protože jde o chráněná území. Tato zjištění ale mají o to větší význam, že potvrzují úlohu atmosféry v roznášení materiálu, který se v minulosti v přírodě nevyskytoval. Plasty byly totiž vynalezeny až ve 20. století.

Díky výzkumu francouzských odborníků se už loni podařilo zdokumentovat výskyt plastových mikročástic i v Pyrenejích a jiná studie ze srpna 2019 zase zachytila mikroplasty i v arktickém sněhu. Tato studie z USA se řadí k nim a přidává nový dílek do systému fungovaní cestování částic v atmosféře.

Na sběr dat se použil systém zachycování suchých i mokrých atmosférických srážek. Jde vlastně o dvě krabice se senzorem na déšť. Když začne pršet, kontejner na suché složky se automaticky uzavře a nádoba na mokré zůstane otevřená. Když přestane pršet, je to naopak. Tak výzkumníci sesbírali 236 mokrých vzorků a 103 suchých. Následně byly analyzovány pod mikroskopem a výsledky byly šokující – až 98 % z nich obsahovalo mikroplasty.

I když je nevidíme, plasty jsou i v panenské přírodě

Lidský vlas má tloušťku asi 80 mikrometrů, oproti tomu tyto částice se pohybují v rozmezí 4 až 188 µm. Velká část mikroplastů má tedy podobnou velikost jako prach v atmosféře. Je tam ale jeden podstatný rozdíl. Plasty mají menší hustotu než prachové částice, a tak jsou dokonce ještě lehčeji přenášeny vzduchem.

V kombinaci s meteorologickými údaji pak vědci dospěli k tomu, že větší částice byly pravděpodobně do národních parků „přepraveny“ bouřkami z blízkých větších měst. Naopak, nejmenší částice asi cestovaly delší dobu a z větších vzdáleností. Ty byly zachyceny především „suchou“ cestou.

Následky zatím ještě neznáme

Gaël Le Roux, výzkumník z Univerzity v Toulouse ve Francii, tvrdí, že všechny studie publikované v posledních letech potvrzují důležitost atmosféry v transportu mikroplastů: „To nejpozoruhodnější z našich zjištění je, že výskyt plastů v horách byl podobný množství, které je běžné pro velká města.“

„Zatím neznáme všechny následky, které s sebou nese hromadění těchto materiálů, musíme zkoumat dál,“ zdůrazňuje Brahneyová. „I kdybychom hned teď přestali vyrábět plasty, jejich šíření atmosférou se nezastaví, protože se uvolňovali velice dlouhou dobu,“ dodává vědkyně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi