Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vystrčil se po hněvu Hradu i Číny raduje. Hlásí se mu desítky zájemců na cestu na Tchaj-wan

Autor: ČTK - 
12. června 2020
19:55

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) eviduje desítky zájemců z různých oborů, kteří by s ním chtěli jet na Tchaj-wan, který Čína považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Pokud by se kvůli cestě stal nežádoucím pro Peking, který ho před cestou varoval, vyrovná se s tím. Uvedl to v pátek v pořadu Pressklub rádia Frekvence 1. Cestu kritizoval i prezident Miloš Zeman.

Vystrčil řekl, že ho oslovily desítky zájemců z řad podnikatelů a institucí zaměřených na vědu, výzkum, inovace a kulturu. Vybíráni budou podle předsedy Senátu mimo jiné na základě toho, zda mají konkrétní plán a partnera na tchajwanské straně.

Zdá se, že půjde především o podnikatele

Šéf horní komory to uvedl v souvislosti s rozhodnutím hlavních zaměstnavatelských svazů a profesních organizací, které se cesty nezúčastní. Některé jejich členské firmy ale nabídku využít chtějí. „Vypadá to na velmi výraznou podnikatelskou delegaci,“ řekl Vystrčil.

Video  Předseda Senátu Miloš Vystrčil vysvětluje, proč se rozhodl jet na Tchaj-wan  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Čínských hrozeb či odvet se předseda Senátu neobává. „Myslím, že nám hrozilo, že budeme závislí na nedemokratické velmoci a budeme nuceni ji poslouchat a sloužit jí. Když narovnáme záda, budeme se chovat svéprávně a svobodně, nic moc mám nehrozí,“ uvedl Vystrčil. Podle něj se stane maximálně to, že „možná někdo krátkodobě prodělá“.

Čínské investice nejsou tak velké, jak se může zdát

Čínu by byl ochoten navštívit také, pokud by mohl pomoci vzájemným obchodním vztahům. Poukázal na to, že Čína navzdory příslibům masivních investic v Česku kupuje spíše fungující podniky, aby upevnila svůj vliv a moc, a vytvořila pouze 4 000 pracovních míst, zatímco Tchaj-wan 24 000.

Pokud by Čína označila Vystrčila kvůli tchajwanské misi za nežádoucí osobu, bude to pro něj pouze důkaz, že je to nedemokratická země. „A já to přežiju,“ dodal. Peking před cestou na Tchaj-wan varoval prostřednictvím prezidentské kanceláře i Vystrčilova předchůdce Jaroslava Kuberu (ODS), který koncem ledna náhle zemřel.

Jde o morální hodnoty a principy

Vystrčil svou misi opakovaně zdůvodnil potřebou bránit základní principy, hodnoty a práva, na nichž je Česko po pádu komunismu založeno. Nepotvrdil úvahy o tom, že by si tím řekl o nominaci na budoucí hlavu státu. „Nepřemýšlím o tom, jestli mám nebo nemám někam kandidovat,“ řekl Vystrčil. Zdůraznil, že se chce nyní naplno věnovat funkci předsedy Senátu.

Video  Babiš odmítá strašení 2. vlnou pandemie koronaviru. Nikdy už nebudeme dělat plošné opatření, slíbil 
Video se připravuje ...

lev35 ( 15. června 2020 18:19 )

pepek Vyskoč - fakt katastrofa s ostudou pro ČR

monhtik ( 13. června 2020 12:50 )

Na pana Vystrčila se hodí jedno české přísloví, pařez zůstane pařezem a blb, blbem.
Prostě mu spousta věcí nedochází a až mu to dojde, pokud mu to vůbec dojde, bude pozdě. Je s podivem, že takový člověk je senátorem a dokonce předsedou senátu. Dělá naší zemi jen ostudu. Tak umíněné snad není ani malé dítě.

st.rec ( 13. června 2020 11:07 )

Miloš Vystrč je na úrovni Pepek Vyskoč a to i částečně zjevem. Rád si potom někdy přečtu kolik CK Senát zaplatil z našich daní a hlavně jaký výnos z toho stár má.

gejzovic ( 13. června 2020 10:55 )

To se jim to bude cestovat vladnim letadlem,za penize poplatniku to bude mit narvane letadlo vydridusima z ODS

gejzovic ( 13. června 2020 09:31 )

Tak jsme dopadli kdejaky skrcek bude diktovat zahranicni politiku,pokud vim tak mu strasne vadilo nejednotna zahranini politika ted dosahl sviho cile tak skace jak certik bertik

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa