Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mirka s Mirkem pomáhají Šumvaldu: Probudili lidi a nasbírali 4,5 tuny proviantu pro vytopené

Autor: chm - 
15. června 2020
11:12

Kamarádi Miroslava Havlíková (24) a Miroslav Buráň (23) zmobilizovali pomoc desítek přátel, neznámých lidí i firem. Osud obyvatel z vytopeného Šumvaldu na Olomoucku jim nebyl lhostejný. Společně shromáždili vše, co tam nyní lidé nutně potřebují.  Bylo toho na čtyři tuny!

Když se Mirka s Mirkem dozvěděli, jak to vypadá v sousedním Olomouckém kraji, kde minulou neděli povodeň spláchla několik obcí, neváhali ani sekundu. Okamžitě oslovovali firmy i jednotlivé lidi a organizovali pomoc. „Mnohé překvapilo, že jsme se toho ujali my mladí. Já s kamarádkou Petrou a Mirek se svou partou dobrovolných hasičů,“ vylíčila Mirka.

Mirka zburcovala „svůj“ Rýmařov na samém okraji Moravskoslezkého kraje. „V pondělí jsem oslovila kvanta lidí, v úterý ráno vezla první náklad materiálu ve své felicii. Moc mi pomohla paní z rýmařovské firmy na výrobu kuchyní. Půjčila mi dodávku, jinak to vozím ještě teď,“ děkuje.

Kontejner plný po okraj

Pomoc ze sousední Břidličné organizoval i její dlouholetý kamarád Mirek. „Mám v Břevenci známé, neváhal jsem, zatímco jiní váhali. Podařilo se mi sehnat kontejner a naplnit ho po okraj. Vážil tři a půl tuny! Do naší zbrojnice dorazilo s věcmi na 180 lidí. Za jediný den,“ říká dobrovolný hasič.

Video  Balená voda, trvanlivé potraviny, hygienické potřeby...pomoc lidí z Břidličné směřovala k vytopeným obyvatelům Šumvaldu.  - Miroslav Buráň
Video se připravuje ...

„Ironií je, že jsem hasič z Moravskoslezského kraje, situaci ale řešily úřady olomoucké. Takže jsem nemohl pomáhat jako hasič, ale jako dobrovolník,“ dodal.

Voda, vložky i lopaty

Proviant pro Břevenec, části snad nejvíce postižené obce Šumvald, obsahoval snad vše, co najdete v každé maloměstské prodejně se smíšeným zbožím.

Povodeň v Šumvaldu vzala rodině vše: Patrik s Petrou za měsíc čekají miminko, začínají od nuly

„Vodu, konzervy, trvanlivé potraviny, instantní polévky, ale i vložky, toaletní papír, povlečení, oblečení, hračky, věci pro děti. Samozřejmě také nářadí, kýble, hrabla, lopaty…všechno možné,“ vyjmenoval Mirek.

Problém? Čumilové a zloději

Dostat náklaďák s kontejnerem plným pomoci do samotného Břevence byl skoro nadlidský úkol. „Všude stála auta a u nich lidi. Jen koukali, nic víc,“ vylíčil Mirek.

Dalším problémem bylo například "mizející" nářadí. „Dobrovolníci po celodenní šichtě odložili nářadí a okamžitě to unavení „zalomili“. Ráno se nestačili divit, bylo fuč,“ dodal.

Byla to apokalypsa

Oba se shodují, že situace v  Břevenci byla zlá. „Mnozí lidé přišli o vše. Potřebovali to základní, vodu, jídlo. Neměli kde spát, neměli na čem vařit. Ocitli se na dně. Někteří uklízeli dva dny v kuse stále v tom stejném oblečení. Neměli se do čeho převléct. Byly tam malé děti, od hlavy k patě od bahna,“ líčila Mirka.

„Jedné paní vrazily do domu klády, které lesníci měli v lese. Voda je splavila dolů do Břevence,“ doplnil Mirek.

Opět připraveni

Oba jsou opět připraveni vyrazit na pomoc. „Lidé v postižené oblasti mají strach z dalších dešťů. Aktuálně kromě úklidu hlavně rozšiřují a vyklízejí koryto říčky Dražůvky,“ říká Mirka. „Kdyby se tam dělo cokoli, vezmu si volno, i kdyby mě to stálo práci,“ uzavřel Mirek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi