Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Část farmářů nedosáhne na koronapomoc. Brání tomu nesmyslná podmínka, stěžují si

Autor: Sabina Dračková - 
29. června 2020
06:22

Co vypěstovali, to se zkazilo. Zavřené restaurace v době šíření koronaviru přestaly odebírat plodiny i maso a zemědělci jsou tak na mizině. Ministerstvo zemědělství slibovalo pomoc, ta měla přijít prostřednictvím dotace. Jenže sedláky čekal při čtení podmínek šok - nárok na peníze budou mít jen ti, kteří loni žádali o dotaci na pojištění plodin nebo zvířat. Teď prosí ministra Miroslava Tomana (ČSSD), aby podmínku, která je podle nich nesmyslná, vypustil.

„Nejhůř jsou na tom chovatelé zvířat, kterým klesla poptávka hlavně po masu,“ nastiňuje situaci českých farmářů tajemnice Asociace soukromého zemědělství ČR Veronika Jenikovská. Kuřata, ale i vepřové a hovězí přestaly odebírat hlavně restaurace, které musely kvůli hrozbě šíření koronaviru zavřít.

„Nebylo vůbec možné ty zvířata někam udat, takže jatka nebrala a ani třeba zástav nikdo nechtěl. Tím, jak klesla poptávka do restaurací, tak klesly i ceny,“ popisuje. Problémy začali mít okamžitě i malí zemědělci, kteří prodávali na farmářských trzích.

„Od těch, co pěstují brambory, zase hodně braly třeba školní jídelny. Hodně to celé postihlo i pěstitele ovoce a zeleniny,“ říká Jenikovská. Problém mají ale i ti, co pěstují třeba chmel. Ten je totiž náročný na lidskou práci a právě pracovní síla v době řádění koronaviru v Česku chyběla.

Největší podpora, sliboval Toman

Živnost měla po nečekaném propadu zemědělcům pomoct zachránit dotace. Od minulého týdne je totiž spuštěný program Provoz 2020. Malé a střední zemědělské podniky v něm mohou žádat o podporu svého zemědělství, které bylo nepříznivě zasaženo v souvislosti s pandemií covid-19. Společně s ministerstvem zemědělství za programem stojí Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

„Ministerstvo zemědělství již v minulých měsících posílilo rozpočet společnosti PGRLF, a to i s ohledem na tento nový program, ve kterém je aktuálně alokováno celkem 500 miliónů korun. Je to okamžitá pomoc zemědělcům a v podstatě i zajištění co možná největší podpory zemědělství,“ sliboval ministr zemědělství Toman. Už dříve se navíc stejně jako zbytek vlády dušoval, že pomoc dostanou všichni potřební.

Video  „Je to úlet!“ Podle Stehlíka návrh zákona o českých potravinách zemědělcům nijak nepomůže.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pomoc od státu loni nechtěli, teď nedostanou nic

Problém je však v tom, kdo na vytouženou dotaci dosáhne nebo spíš nedosáhne. Žádat o ni můžou jenom ti, kteří vloni žádali o poskytnutí finanční podpory pojištění plodin nebo hospodářských zvířat právě v rámci Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu.

„My jsme vůbec nepochopili, jak ta podmínka souvisí s podporou zemědělců postižených koronavirem. To přece nemá absolutně žádnou souvislost,“ přiznává za zemědělce Jenikovská. Asociace požadovala, aby se tato podmínka úplně vypustila. Tak se ale nestalo.

V Česku je řada zemědělců, kteří o podporu pojištění nežádají. Plodiny či zvířata totiž standardně pojišťují takříkajíc „ze svého“. „Tím šetří státní prostředky, za což byli nyní potrestáni vyřazením z možnosti žádat v rámci programu Provoz 2020,“ akcentuje Asociace soukromého zemědělství.

Žádat o podporu pojištění je možné každý rok. Zemědělec si pojistí plodiny nebo zvířata a fond mu pak nějakou částkou na pojištění přispěje. „Oni tím motivují zemědělce se pojišťovat. Což je určitě dobře motivovat, ale nejde to přece dát jako podmínku pro jinou dotaci,“ říká Jenikovská s tím, že s koronavirem tato dotace nemá nic společného. Postup je podle ní nesmyslný.

Video  Expert o extrémním suchu: V některých místech chybí rok a půl srážek. Musíme se přizpůsobit  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Někteří se pojistit ani nemohli

Podmínka navíc úplně vylučuje ty, kteří se nemohli pojistit. Jinak by přitom na pomoc s následky koronaviru měli nárok. „Třeba ti, kteří hospodaří na trávě. Ta pojistit nejde a pak logicky nežádají ani o podporu pojištění,“ vysvětluje Jenikovská, jak je to u těch, kteří mají třeba louky a pastviny.

„Podmínka vyřadí velkou část zemědělců, kteří například hospodaří převážně na travních porostech nebo pěstují pícniny na orné půdě,“ napsali také zemědělci v otevřeném dopise ministru Miroslavu Tomanovi (ČSSD). Ten neodpověděl. Podle informací Blesk Zpráv však resort odpověď na dopis připravuje.

Zástupci zemědělské asociace také přiznávají, že mnoho sedláků a farmářů loni o dotaci neboli příspěvek na pojištění nežádalo, protože „jim za to ta byrokracie nestojí“. To, že je získání dotace náročné na administrativu, je zvykem v řadě odvětví, nejsou to tak jen malí zemědělci, kteří kvůli byrokracii raději vůbec nežádají. 

Ministerstvo vzkazuje: Máte i jiné možnosti

Nebýt nesmyslné podmínky, je podle zemědělců jinak program Provoz 2020 užitečný. Nyní budou doufat, že finanční kompenzaci se jim podaří získat z evropských dotací, které snad budou nastavené příznivěji. „Teď se to projednává, uvidíme,“ vyhlíží pomoc zemědělcům Jenikovská.

„Zmiňovaný program Provoz 2020 je jedním a nikoli jediným nástrojem, kterým ministerstvo zemědělství reaguje na následky nemoci covid-19,“ reagoval za ministra Miroslava Tomana (za ČSSD) pro Blesk Zprávy mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Podmínky programu se podle něj nedají změnit, protože jsou stanovené Evropskou komisí. „Podle těchto podmínek podalo žádost už přes 1000 žadatelů a jde o běžící program,“ argumentuje také Bílý.

Zemědělci však měli k tomuto plánu připomínky už dříve. Podmínkou loňské pomoci s pojištěním se mělo podle ministerstva zajistit, aby se pomoc s následky koronaviru dostala k malým a středním podnikům, kterým je určená. „Zmíněná podmínka cílí právě na malé a střední podniky v zemědělství – pěstitele plodin včetně citlivých komodit a chovatele hospodářských zvířat, neboť základním důvodem pro alokaci finančních prostředků vládou ČR bylo zvýšení soběstačnosti ČR,“ specifikoval Bílý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa