Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exotické druhy klíšťat v Česku: „Jsme svědky expanze,“ varují vědci

Autor: sova - 
18. června 2020
13:17

Sezóna klíšťat je v plném proudu, vědci se však v české přírodě zaměřili během aktuálního výzkumu i na exotické druhy - objevili nejen pijáky lužní, dříve nepříliš běžné, ale také třeba exotické druhy rodu Hyalomma. Pro naše území u domácích zvířat taktéž dosud neznámá.

Časté a překvapivé nálezy druhů klíšťat na území České republiky teď zaměstnávaly výzkumný tým složený z veterinářů, parazitologů a studentů z Biologického centra Akademie věd ČR, Fakulty veterinárního lékařství a CEITEC Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, Výzkumného ústavu veterinárního lékařství a České zemědělské univerzity v Praze. 

Experti ve své práci mapují šíření těchto nových druhů klíšťat na českém území a zároveň žádají veřejnost o spolupráci. V letošním roce pátrání po exotických klíšťatech cílí i na majitele koní.

Piják v Česku

Klíšťata patří v naší přírodě k nejvýznamnějším přenašečům infekčních onemocnění cirkulujících mezi lidmi a zvířaty, z nichž nejznámějšími příklady jsou borelióza a klíšťová encefalitida.

V předchozích letech vědci v projektu Najdi pijáka monitorovali výskyt pijáka lužního, klíštěte pocházejícího z teplejších oblastí Evropy. Piják byl dosud v Čechách neznámý. Díky zapojení médií a veřejnosti tým vědců získal stovky údajů o rozšíření tohoto druhu na území Česka.

Srovnání pijáka lužního a klíštěte obecného Srovnání pijáka lužního a klíštěte obecného | Biologické centrum AV ČR

„Pozitivní reakce veřejnosti nás mile překvapila. Výsledky uplynulých let sledování výskytu pijáků ukazují, že jsme v ČR svědky expanze tohoto klíštěte a související rostoucí hrozby psí babeziózy – akutního onemocnění psů,” přibližuje výskyt tohoto nového onemocnění ohrožujícího psy dr. Kristýna Hrazdilová, která diagnostiku babeziózy zvířat v ČR metodicky koordinuje.

Díky majitelům koní, kteří hlásili výskyt dosud neznámých klíšťat na svých zvířatech, vědci objevili nejen pijáky lužní, ale také exotické druhy rodu Hyalomma, pro naše území u domácích zvířat taktéž dosud neznámá.

V místech svého výskytu (severní Afrika, jižní Evropa) klíšťata rodu Hyalomma přenáší řadu významných infekčních onemocnění, včetně Krymžsko-konžské hemoragické horečky. Naštěstí je ale riziko zavlečení těchto infekcí do ČR zatím minimální, mimo jiné díky tomu, že dospělci klíšťat nesají obvykle lidskou krev.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi