Houby z Vysočiny

„Rozhodl jsem se, že vyrazím na houby a navštívím svoje místečka na Vysočině. Prozkoumal jsem jen jedno a zároveň poslední místo, protože jsem hned při první zastávce měl během půl hodiny skoro plný koš dubáků a kozáků. Největší hřib dubový vážil přes kilo. Přítelkyně uvařila polévku a ještě zbylo na omáčku,“ popsal pro Blesk.cz houbař Tomáš Svoboda.

Podle mykologa Jaroslava Landy máme v lese rozhodně šanci na úspěch. Ty pravé houbařské žně ale teprve přijdou.
Autor: Tomáš Svoboda, Jitka Krupková, archiv Blesku

V houbařském ráji...

Radost z úspěchu má i Jitka Krupková z Pardubicka. „Byla jsem v houbařském ráji, než tedy začala bouřka a pořádný slejvák. Nejvíc mám v košíku hřibů dubových. Mam rada růžovky a těch tu roste požehnaně, tak jsem si malý košík nasbírala taky a ještě pýchavku?“ popsala houbařka.

Porostou, ale...

Šéf mykologů Jaroslav Landa ale velké houbařské nadšení lehce mírní. „Stojí za to lesy prozkoumat, ale jen s očekáváním středních úspěchů. Očekáváme, že porostou, ale že to nebude masové,“ vysvětlil pro Blesk.cz Landa.

Podle mykologa houby rostou po celé republice spíše rovnoměrně, nejvíce nálezů hlásí okolí Prahy a jih Čech, ale rozdíly v jednotlivých krajích zatím nejsou nijak zásadní. „Pro houby je nejhorší nejen sucho a horko, ale také mokré a studené léto,“ dodal Landa s tím, že aktuálně v lese narazíme hlavně na hřibovité houby, dále ryzce a v trávě hojně žampióny. „Jen pozor na pečárku zápašnou, aktuálně roste, je možné ji zaměnit a je mírně jedovatá,“ uzavřel mykolog.

Fotogalerie
34 fotografií